I Danmark er hjerneskaderehabilitering inddelt i fire faser for at kunne planlægge og fordele ansvar for indsatser.
Fase 1 er det akutte forløb på hospitalet, hvor den sundhedsfaglige indsats er rettet mod akut udredning, behandling af den tilgrundliggende sygdom samt at begrænse forværring af tilstanden. Desuden påbegyndes den tidlige rehabiliteringsindsats.
Fase 2 er det ikke-akutte forløb på hospitalet, hvor der i stigende grad er behov for genoptræning og rehabilitering under indlæggelse. Formålet med rehabilitering er at hjælpe den ramte til en hverdag, der er så selvstændig og meningsfuld som muligt.
Fase 3 betegner forløbet, hvor der efter udskrivelse fra hospitalet kan være behov for rehabilitering. I denne fase er det hospitalernes opgave efter behov at tilbyde ambulant opfølgning på tidligere indlæggelsesforløb samt at varetage ambulant specialiseret genoptræning ved genoptræningsplanen.
Kommunerne har efter udskrivelse det primære ansvar for rehabilitering. Opgaverne er at iværksætte rehabiliterende og kompenserende indsatser på det sundheds- og socialfaglige område samt på beskæftigelses- og uddannelsesområdet.
Almen praksis har i denne fase blandt andet til opgave efter behov at varetage opfølgning og behandling af følgetilstande, eventuelt i samarbejde med hospitalet.
Fase 4 er den stabile vedligeholdende fase. Hvis der er behov, kan kommunen tilbyde vedligeholdende træning. Den vedligeholdende træning ligger typisk i forlængelse af et genoptræningsforløb og er rettet mod fastholdelse af den erhvervede funktionsevne.
Mellem faserne er der overgange. For at skabe et sammenhængende forløb er der særligt fokus på overgangen mellem fase 2 og 3, som omfatter en tværsektoriel overgang fra region (hospital) til kommune.
Den enkelte person gennemgår ikke nødvendigvis faserne i kronologisk rækkefølge.
Hjerneskaderehabilitering i Danmark er udviklet med inspiration fra den europæiske rehabliteringstankegang, som særligt blev udviklet efter 1. og 2. verdenskrig [1].
Hjerneskaderehabilitering i Danmark – et historisk perspektiv