Træthed (fatigue) er et almindeligt og invaliderende symptom, der ofte ses efter en skade på hjernen. Den kan komme til udtryk på forskellige måder. For eksempel fysisk i form af svien, smerter og udmattelse eller mentalt i form af koncentrationsbesvær, glemsomhed, irritabilitet og svækket initiativ. Neurologiske udfald som afasi kan forstærkes ved træthed.
Træthed kan nedsætte erhvervsevnen og forsinke tilbagevenden til arbejde og studie. Det kan være vanskeligt at varetage almindelige daglige gøremål og egenomsorg, og træthed kan begrænse det sociale liv. Træthed kan desuden begrænse deltagelsen i rehabiliteringsindsatser og kompromittere udbyttet af rehabilitering.
Fordi træthed er usynlig, kan den være svær at forstå, både for én selv og for andre. Man kan let føle sig utilstrækkelig og misforstået. Det kan være svært at acceptere de begrænsninger, som trætheden sætter, og tilpasse sin livsførelse efter den.
Nyt i værktøjskassen
Scoringsværktøjer til måling af træthed
Nu er det blevet meget lettere at måle graden af træthed efter erhvervet hjerneskade.
Vi har udviklet scoringsværktøjer til spørgeskemaerne: MFI-20 og DMFS, som kan anvendes i klinisk praksis til at måle træthed ved erhvervet hjerneskade.
Med scoringsværktøjerne kan du let beregne testresultaterne. Du kan også sammenligne resultaterne med en referencegruppe og vurdere sværhedsgraden af træthed.
Du finder de to spørgeskemaer og scoringsværktøjerne i fanerne herunder.