Fakta om rygmarvsskade

​​​Læs om hvad en rygmarvsskade er, hvilket omfang en rygmarvsskade kan have, og hvilke følger den kan give.​

​Hvad er en rygmarvsskade?

At have en rygmarvsskade betyder, at der er sket en skade på de nerver i rygmarvskanalen, som forbinder hjernen med kroppen. Rygmarvskanalen ligger inde i rygsøjlen. En rygsøjle består af 24 knoglehvirvler, som danner led med hinanden. Rygsøjlen opdeles i 3 dele: hals-, bryst- og lændedelen. Mellem alle hvirvlerne er der bruskskiver (diskus), der fungerer som støddæmpere.

Rygmarvsskader kan inddeles i to forskellige kategorier: Traumatiske og ikke-traumatiske rygmarvsskader. Traumatiske rygmarvsskader skyldes ulykker, hvor rygsøjlen brækker. Det kan for eksempel være trafik- eller faldulykker eller ulykker ved udspring på for lavt vand. Ikke-traumatiske rygmarvsskader skyldes sygdom såsom svulster, diskusprolaps og betændelse eller det kan skyldes medfødte misdannelser, f.eks. rygmarvsbrok.

Omkring 3000 mennesker i Danmark har en rygmarvsskade. Hvert år får omkring 130-160 personer en rygmarvsskade, hvoraf cirka 40 procent får en traumatisk skade og cirka 60 procent får en ikke-traumatisk skade.

Rygmarvsskadens omfang
Omfanget af en rygmarvsskade afhænger af hvor højt på rygmarven, skaden befinder sig og om skaden er komplet eller inkomplet. Jo højere oppe på rygmarven skaden befinder sig, jo flere områder på kroppen er berørt. En komplet skade giver mere omfattende følger end en inkomplet skade. Alt efter omfanget er der tale om henholdsvis tetra- eller paraplegi.

Tetraplegi er, når skaden på rygmarven er sket i halsdelen. Det betyder, at både arme, krop og ben er påvirket. En meget høj skade, det vil sige fra 4. halshvirvel og opefter, kan desuden medføre lammelse af åndedrætsfunktionen. 

Paraplegi er, når skaden er på rygmarven er sket nedenfor halsdelen. Det vil sige, at lammelserne kan påvirke både ben og underkrop. 

En komplet rygmarvsskade er, når rygmarven er helt revet over. Der er derfor slet ingen forbindelse mellem hjernen og kroppen under skaden. Det betyder, at den del af kroppen er helt lammet.

En inkomplet rygmarvsskade er, når rygmarven er delvist revet over. Det betyder, at kun dele af kroppen under skaden er påvirket, og at lammelsen ikke er total.​

Følger af en rygmarvsskade

Stort set alle kroppens funktioner kan blive påvirket af en rygmarvsskade. Følgerne er dog afhængige af, om skaden er komplet eller inkomplet og  hvor højt på rygmarven, skaden sidder. En rygmarvsskade kan blandt andet medføre:​

  • Lammelser i ben og underkrop (paraplegi) samt lammelse i overkrop og arme (tetraplegi).
  • Reduceret eller manglende følesans
  • Påvirkning af blære- tarmfunktion; inkontinens, manglende/nedsat evne til at tømme sig og eller manglende/nedsat evne til at mærke trang til tømning
  • Påvirkning af vejrtrækningsfunktion samt blodtryk (kun ved tetraplegi)
  • Påvirkning af seksualfunktionen
  • Smerter, herunder nervesmerter
  • Spasticitet, stivhed og ufrivillige bevægelser af muskler.
  • Psykiske reaktioner
De fleste mennesker med en rygmarvsskade sidder i kørestol, men et stigende antal bevarer en gangfunktion på et eller andet niveau og er i stand til at gå med eller uden hjælpemidler.

En rygmarvsskade kan ikke helbredes, men mange af følgevirkningerne kan blive behandlet eller lindret på forskellig vis. Genoptræning efter en rygmarvsskade foregår på et af de to højt specialiserede centre i Danmark: Afdeling for Rygmarvsskader i Hornbæk og Vestdansk Center for Rygmarvsskade i Viborg.​

​​​Vil du vide mere​​​​​

På følgende organisationers hjemmeside​r kan du få mere viden om, hvad en rygmarvsskade er, læse forskning inden for området og hvilken behandling, du kan få:

Redaktør