Respiratorbrugere

​​Blandt de respiratorbrugere, som vores teams hjælper, er nogle i invasiv respiratorbehandling, mens andre er i non-invasiv behandling. 

Non-invasiv behandling

NIV behandling står for Non-invasiv Ventilation og ved behandling anvendes en maske, som kan placeres foran enten næse og mund og i nogle tilfælde hele ansigtet. Masken er via en slange forbundet til en maskine, som tilfører luft til masken med et varierende overtryk eller et fast tyk, der aflaster vejrtrækningsmusklerne hos brugeren. 

Ved fast tryk er maskinen indstillet til at give et fast tryk under indånding og et lavere tryk under udånding. Den er fast indstillet til at give et fast antal vejrtrækninger i minuttet, afhængig af, om bruger er voksen eller et barn.
Ved varierende tryk, køre maskinen på et tryk, som følger brugerens egen vejrtrækning.

Invasiv behandling

Ved Invasiv behandling, er brugeren tracheostomeret, som betyder at et lille rør (en tube) er opereret ind i halsen og tilkoblet luftrøret og herigennem via en slange tilkoblet en respirator.  

Respiratoren ventilerer brugere (giver luft), der ikke har tilstrækkelig egen vejrtrækning, og derfor er brugeren afhængig af sin respirator, for at kunne få luft.
Indstillingerne til respiratoren omkring tryk, volumen af luft med videre, er forindstillet af RCØ og hverken kan eller må ændres af andre.


Redaktør