Spasticitet

Spasticitet kan behandles ved at indoperere en pumpe, der pumper medicin ind i væsken omkring rygma​rven. 
​Spastisk lammelse er nedsat funktion i arme og ben kombineret med stivhed.​ Lammelsen skyldes, at hjernens hæmmende impulser til en rygmarvsrefleks er afbrudt. Herved vil en muskel, som bliver passivt strukket, trække sig sammen og det medfører, at musklerne, som foretager modsatrettede bevægelser i et led, modarbejder hinanden.

Behandling

Ved svær spasticitet trækker musklerne sig ufrivilligt sammen i sådan en grad, at der opstår smerter. Hvis stivheden i benene ikke anvendes til at opnå støtte, kan man behandle med lægemidlet Baclofen. Baclofen lammer musklerne. Det modvirker dermed den generende spasticitet, men det ødelægger også den rest af funktion, der eventuelt måtte være i musklerne.

Baclofen har en sløvende virkning, hvis det gives som tabletter, men denne bivirkning kan  undgås ved at Baclofen gives direkte i rygmarvsvæsken. Dermed lammes musklerne kun hvor det er ønsket. En pumpe bliver indopereret under huden på maven, og gennem et tyndt kateter pumpes Baclofen om på ryggen og ind i væsken omkring rygmarven.

Pumpen kan med mellemrum opfyldes med medicin ved et stik gennem huden. Batteriet til pumpen skal skiftes ved en lille operation med nogle års mellemrum.​

Videoer om dit behandlingsforløb​


Redaktør