Hovedtraumer

​Hovedtraumer er skader, der opstår i hjernen som følge af fald- eller trafikulykker. Hovedtraumer kaldes også traumatisk hjerneskade.

​​

Neurokirurgisk Klinik er en del af det team på Rigshospitalet, som modtager patienter med hovedtraumer i Traumecentret. Patienter, som er hårdt kvæstede med skader på hjernen, indlægges på Neurointensivafsnit. ​

Akut behandling 

En af de vigtigste behandlinger består i respiratorbehandling. Vejrtrækningen er ofte påvirket, og det er meget vigtigt, at hjernen får tilstrækkeligt med ilt. 

Desuden kontrolleres andre vigtige funktioner i kroppen. Blodets sammensætning måles og korrigeres, og der gives kunstig ernæring. Eventuelt måles trykket inden i hovedet (det intrakranielle tryk) ved, at et lille kateter føres ind i de væskefyldte hulrum. 

Der udføres hurtigt en CT-scanning af hovedet for at afgøre, om der er blodansamlinger, som bør opereres bort. Scanningen kan også vise skader, som ikke kan afhjælpes ved kirurgi. ​

Type af traumer

Alt efter skadens størrelse kan hovedtraumer medføre forskellige skader i hjernen, der også behandles forskelligt. Du kan læse mere om de forskellige typer af traumer og behandling. 

Videoer om dit behandlingsforløb


Pjecer

​​


Redaktør