Hjernesvulster

​En hjernesvulst - også kaldet hjernetumor kan være dannet fra flere forskellige slags væv, såvel som fra selve hjernen eller andre steder i kroppen.

Hjernesvulster kan opstå fra forskellige typer af væv og vokser med forskellig hastighed. Det er, sammen med svulstens placering og de symptomer svulsten giver, bestemmende for behandlingen.  ​

Behandling

Hjernesvulster bliver ofte påvist ved en CT- eller en MR-skanning. For at fastslå, hvilken type hjernesvulst, der er tale om, kan det nogen gange være nødvendigt også at tage en vævsprøve fra hjernen. Det er med til at afgøre, hvilken behandling, der er den rigtige. 
En PET-scanning kan hjælpe med at afgøre om svulsten er hurtigt eller langsomt voksende. 

Hjernesvulster kan behandles på tre måder: ved operation, med strålebehandling og med kemoterapi. Operationerne foregår på Neurokirurgisk Klinik.​

Operation af hjernesvulster

Muligheden for at operere hjernesvulster afhænger blandt andet af, hvor svulsten sidder. En svulst, som ligger dybt i hjernen, kan nogen gange ikke fjernes helt, fordi risikoen for at fjerne vigtige hjernefunktioner bliver for stor.
 
Svulster, der vokser inde i hjernevævet, er ofte mere kompliceret at operere end svulster, der udgår fra  hjernehinden (meningeomer). 

Selvom en hjerneoperation kan være en stor operation, kan de fleste, der er blevet opereret, komme ud af sengen allerede samme dag og udskrives i løbet af få dage.​

Strålebehandling og kemoterapi 

Om svulsten efter operationen skal behandles med strålebehandling eller kemoterapi, afhænger mest af svulstens art og nogle gange af, om svulsten blev fjernet helt eller delvist ved operationen. 
Behandling med strålebehandling og kemoterapi foregår på Onkologisk Klinik. ​

Typer af hjernesvulster

Hjernesvulster kan være primære, det vil sige, at de er opstået i hjernen, eller sekundære, det vil sige, at de er spredt fra kræft et andet sted i kroppen. 
Læs mere om primære hjernesvulster
Læs mere om sekundære hjernesvulster

Svulsterne kan enten  ligge inde i selve hjernevævet eller udgå fra hjernehinden. De sidste kaldes meningeomer.
Læs mere om svulster på hjernehinden

Videoer om dit behandlingsforløb​

Redaktør