Genoptræning og hørerehabilitering

​Efter en operation kan der være behov for genoptræning af f.eks. ansigt eller balance. Vi starter genoptræning og vejledning med fysioterapeut allerede de få dage, hvor du er indlagt hos os, og en genoptræningsplan sendes til din kommune, hvis du har brug for fortsat træning, når du er hjemme. 

​Hørelsen

Hvis du har mistet hørelsen, kan et høreapparat, som overfører lyden fra den døve side (enten via en brille, eller via implantat i knoglen), nogle gange være en hjælp. Vi henviser dig gerne til din lokale høreklinik med henblik på hjælp til høreapparat eller anden hjælp.​

Ansigtslammelse

Hvis du har fået en ansigtslammelse, vil du under indlæggelsen modtage instruktioner fra fysioterapeuten om øvelser for at holde ansigtet smidigt og bevægeligt, mens vi venter på at nerven kommer sig. I nogle tilfælde kan det være nødvendigt at sove med en forbinding for øjet, eller midlertidigt at hjælpe øjet med at lukke ved sammensyning af den yderste del af øjenlåg eller ved at indoperere en lille guldvægt i øjenlåget. Dette er dog sjældent nødvendigt.

Fysisk og mentalt aktiv

Det er vigtigt, at du er fysisk og mentalt aktiv efter behandlingen, uanset om det er strålebehandling eller operation. Der er generelt ikke noget, du ikke må, hvis du selv føler dig i stand til det. Du er altid velkommen til at spørge, hvis du er i tvivl.

Sygemelding

Generelt skal du regne med sygemelding på 3 måneder, men det er meget individuelt.
​Hvis der kommer betydende forbigående ansigtslammelse, har dette som regel indflydelse på sygemeldingens længde, men ellers er det meget individuelt, hvor lang tid man har brug for. Erfaringen viser, at ikke kun din, men hele familiens livskvalitet bliver påvirket i måneder efter operationen.


Redaktør