Overvågnings- og behandlingsudstyr på Intensiv Behandling, sengeafsnit 13

Opvågnings- og behandlingsudstyr er en væsentlig del af behandlingen på Intensiv Behandling, sengeafsnit 13 og fylder meget på sengestuerne. Du kan læse om, hvad det enkelte udstyr bruges til i behandlingen.

Alarmfunktion på overvågningsudstyret​

Alt overvågningsudstyr er forsynet med alarmfunktioner. 

Men alarmen betyder ikke altid problemer. Ofte er det "falsk alarm" f.eks. en elektrode, der har løsnet sig fra patientens brystkasse, eller det kan være en meddelelse til personalet.

Overvågningsudstyr

Alle patienter bliver tilkoblet overvågningsudstyr afhængigt af deres behov. Typisk overvåges hjerteaktion, blodtryk, iltindhold i blodet og temperatur.

Computer

Intensiv Behandling, sengeafsnit 13 anvender it til at registrere oplysninger om indlæggelsen og til at behandle data fra overvågningsudstyr. Systemerne opfylder de regler, som er fastsat af datatilsynet.​

Journal

Oplysninger og behandling og pleje føres i patientens journal. Ifølge lov om aktindsigt har patienten ret til indsigt i sin journal og kan evt. få udleveret en kopi.

Ilttilskud

Ilttilskud kan gives via en iltslange, som placeres i et næsebor eller via en maske, der dækker næse og mund.

Respirator

Patienter, som ikke selv kan trække vejret, får hjælp af en respirator. Respiratoren giver luft gennem et plastikrør (tube), som under kortvarig bedøvelse er lagt ned i luftrører oftest gennem munden.

Så længe tuben ligger i luftrøret, er det ikke muligt at tale. Nogle patienter kan kommunikere på anden måde ved f.eks. at nikke, blinke eller bruge staveplade. Mange patienter vil dog have behov for sove- og smertestillende medicin og kan derfor være for påvirket til at kommunikere.

Sug

Patienter med lungeproblemer har ofte meget slim i luftvejene, og mange er ikke i stand til at hoste det op. Derfor kan det være nødvendigt at suge slimen op med en tynd slange.

Fødesonde

Sonden er en slange, der er ført gennem næsen ned til mavesækken til opsamling af mavesaft eller til at give mad gennem.

Ernæringspumpe

Pumpe til at styre indgift af sondemad.

Drop

Alle patienter har mindst et drop, som oftest sidder på halsen eller i armen. Det er en tynd slange, der er ført ind i en blodåre, og den bruges til at give væske, medicin og ernæring samt til at tage blodprøver fra.

Infusionspumpe

Til at styre indgiftshastigheden af væske og medicin anvendes ofte en infusionspumpe.

Blærekateter

Er en slange, der er ført op i blæren for at opsamle urin.​

Dialyse

Intensiv Behandling, sengeafsnit 13 tilbyder dialyse til at fjerne affaldsstoffer og overskydende væske fra blodet, når nyrerne svigter. Behandlingen foregår på stuen ved hjælp af et dialyseapparat. 

Redaktør