Hjerneblødning

​Hjerneblødninger kan opstå efter et traume mod hovedet – såkaldt traumatisk blødning – eller uden forudgående traume – såkaldt spontan blødning.​

​​

Behandling af hjerneblødning

Behandlingen afhænger blandt andet af, hvorfra blødningen kommer, hvor stor den er, og hvor påvirket du er eller kan risikere at blive af blødningen.

Ved traumatiske blødninger, kan der nogle gange også være et kraniebrud og andre skader på hjernevævet.

Blødningen opdages typisk med en CT-skanning. Skanningen kan ofte fortælle noget om både størrelsen af blødningen og blødningens årsag og dermed om, hvordan blødningen bedst kan behandles. Beslutningen om din behandling tages af en neurokirurg, ofte i samarbejde med en røntgenlæge med særlig ekspertise i behandling af hjerneblødninger.

Behandling af hjernehindeblødning forårsaget af udposning i en pulsåre

En spontan hjerneblødning skyldes ofte en bristning af et svagt sted i væggen på et blodkar. Hvis en spontan blødning skyldes en synlig udposning i en pulsåre, et såkaldt aneurisme, vil du normalt blive opereret inden for kort tid. Ved operationen lukker kirurgen  aneurismet enten udefra gennem kraniet eller indefra via en pulsåre i lysken.

Inden operationen er det vigtigt, at du forholder dig i ro for at nedsætte risikoen for, at blødningen bliver værre.

Efter blødning fra et aneurisme i en pulsåre er der risiko for forstyrrelser i blodtilførslen til hjernen, som helst skal opdages og behandles hurtigst muligt. Risikoen er til stede, selvom operationen er gået godt. Derfor skal du ofte ligge på et neurointensiv- eller semi-intensivt afsnit i nogle uger efter blødningen. Du får en særlig medicin, der skal nedsætte risikoen for forstyrrelser i blodtilførslen.

 ​

Redaktør