Fejlmelding på visse apparater til behandling af søvnapnø

​Visse apparater til behandling af søvnapnø er blevet fejlmeldt fra producenten Philips Respironics side. 

Opdateret: 18-11-2021 (med udskiftning af apparater)​

Philips Respironics har fejlmeldt visse apparater til behandling af søvnapnø. De har fundet en risiko for, at det skum, der bruges som støjdæmpende materiale i apparaterne kan nedbrydes og dermed kan udlede dampe og små partikler.

Phillips vurderer, at det kan give følgende symptomer: Hovedpine, irritation, betændelsestilstand, vejrtrækningsbesvær, kvalme eller opkast og muligvis være giftige og kræftfremkaldende. Nedbrydning kan forværres ved påvirkning af varme og høj luftfugtighed samt ved rensning med ozon og UV-lys (anvendes sjældent i private hjem).

Udskiftning af apparater

Phillips har tidligere meddelt, at udbedring af fejlen på deres CPAP-apparater vil begynde i løbet af september 2021. Den tidsplan er forsinket og en ny er endnu ikke meldt ud.  Udbedringen vil enten ske ved, at apparaterne udskiftes til en anden model eller en nyligt renoveret model. Til trods for at opstarten er forsinket, forventer Philips fortsat at kunne levere alle apparater til udskiftning senest i september 2022. Det drejer sig om et meget stort antal apparater, der enten skal renoveres eller helt udskiftes ikke bare i Danmark,​ men også internationalt. 

Vi holder dig løbende informeret

Region Hovedstaden samarbejder med Philips om en løsning. Vi kan på nuværende tidspunkt ikke sige noget om tidshorisonten for udskiftning af skum eller apparater for de enkelte apparater. Men vi holder dig løbende informeret og vil kontakte dig, så snart vi har en konkret løsning for dig.

Da det drejer sig om rigtig meget apparatur og mange brugere, skal du forvente ventetid på at få svar fra os. Vi gør alt for at svare dig, så hurtigt vi kan og håber på din forståelse.


Vi sørger for registrering af apparater

 Dansk Center for Søvnsygdomme registrerer dit apparat på Philips hjemmeside. Du skal derfor ikke selv registrere dit apparat. På den måde sikrer vi et tæt samarbejde med Philips i forhold til de løsninger, vi forventer bliver implementeret i den kommende periode.

Berørte apparater til behandling af søvnapnø omfattet af fejlmelding fra Philips Respironics.

 • Dreamstation Auto CPAP
 • Dreamstation BIPAP autoSV
 • Dreamstation BIPAP
 • REMstar Auto 561P CPAP 60 serie
 • BIPAP AutoSV 951P 60 serie
 • REMstar Auto-A-Flex 551P CPAP, 50 serie
 • BIPAP AutoSV 951P 50 serie

 Kontakt os, hvis du har symptomer, der bekymrer dig

Hvis du oplever at have nogle af ovenstående symptomer, så vil vi gerne opfordre dig til at kontakte os.  Ved kontakt giv følgende oplysninger: 

 • CPR-nummer
 • Telefonnummer
 • Årsag til du henvender dig
 • SN-nummer på din CPAP-maskine (det står i bunden af maskinen)

Dansk Center for Søvnsygdomme kan kontaktes helst via MinSP, alternativt på tlf. 3863 2505.  Ved telefonkontakt må du forvente kø. Du vil herefter blive kontaktet af os.
Redaktør