​​​Gennem samtaler med Søvncenterets læger fik Jan en diagnose.​

Diagnosen gjorde livet lettere for Jan

​​​​​Jan Ritzau faldt hele tiden i søvn, og han måtte en del igennem, før han kom til Dansk Center for Søvnsygdomme og fik stillet diagnosen narkolepsi. Visheden om, hvad han fejler, gør det nemmere at leve med sygdommen.​​​​​

​Søvncenteret fandt forklaringen

​Trætheden gav Jan store problemer bl.a. i forhold til socialt samvær med andre menne​​sker både på arbejde og i fritiden.

- Folk syntes, at man var underlig og uhøflig, når man faldt i søvn i deres selskab. Det var irriterende at være kendt som den, der hele tiden falder i søvn, fortæller Jan.

​Jan blev af sin egen læge henvist til Dansk Center for Søvnsygdomme​, hvor lægerne stillede diagnosen narkolepsi. Selv om det ikke var rart at få at vide, at han led af en kronisk sygdom, så kunne Jan nu bedre forholde sig til sine symptomer og forklare omverdenen, hvorfor han faldt i søvn hele tiden.

- Når folk ved, at man har en sygdom, så er det mere legitimt at forlade et selskab og gå ud og strække benene i stedet for bare at blive siddende, til man falder i søvn. Og hvis jeg falder i søvn, har jeg en forklaring på, hvorfor jeg gør det. Det var også fantastisk, at jeg kunne få medicin uden store bivirkninger og pludselig kunne fungere blandt andre mennesker, fortæller Jan.

Lang vej til diagnosen​​

Inden Jan fik en forklaring på sin træthed, var han blevet undersøgt hos egen læge, af forskellige specialister og til sidst sendt til undersøgelse for sygdommen søvnapnø hos Dansk Center for Søvnsygdomme. Det viste sig dog, at det ikke var søvnapnø, der var forklaringen på hans træthed.​

- Jeg måtte affinde mig med, at der i første omgang ikke var fundet en forklaring på trætheden, men en dag hørte jeg tilfældigt om sygdommen narkolepsi i en Tv-udsendelse, og det fik mig op af stolen, siger Jan.

Jans egen læge ville ikke udelukke, at det kunne være narkolepsi, han led af. Lægen udskrev medicin til ham, der hjalp på symptomerne i en periode, men da medicintypen blev forbudt i Danmark, var Jan nødt til at finde alternativer. Han blev henvist til Dansk Center for Søvnsygdomme igen. Her fik han endeligt afklaret sin diagnose.​

- Jeg følte mig godt modtaget på Søvncenteret. Det er et lille og meget menneskeligt sted, og når man kommer her ofte, kender man jo til sidst lægerne. Efterhånden har jeg sovet herude mange gange med elektroder på i forbindelse med undersøgelser. Det har jeg ingen problemer med, siger Jan.

Et bedre liv med sygdommen​

Nu kommer Jan til samtaler hos Dansk Center for Søvnsygdomme to gange om året. Sidste gang var det bare over telefonen, han havde kontakt med lægen.

- Det er meget rart, at der er sådan en opfølgning. Fra mit synspunkt er det også vigtigt at vide, hvis der kommer nye og bedre former for medicin, siger Jan.

Før Jan kom i behandling faldt han meget oftere i søvn. Den rette diagnose og behandling har gjort en stor forskel, selv om sygdommen ikke kan helbredes. Jan er blevet god til at leve med narkolepsien.​

- Jeg falder i søvn dagligt stadig, men det er ikke noget, der generer mig videre mere. Ud over at få den rigtige medicin, der passer til mig, har det også været meget vigtigt for mig at bevæge mig, så jeg ikke sidder og sløver hen. Jeg dyrker meget sport for at få pulsen op, og hvis jeg er aktiv, kan jeg godt holde mig vågen. Narkolepsi er en kronisk lidelse, så det er måden, man lever med den på, der gør forskellen, siger Jan.​​

Redaktør