Snorken

​​Omtrent hver fjerde af os snorker regelmæssigt. Det svarer til, at 1,3 mio. danskere hver nat har støjende vejrtrækning, mens de sover.

​​Hvad er snorken?

Snorken er lyde fra vibrationer i det bløde væv i svælget. Svælget strækker sig fra den bageste del af næsehulen ned til strubehovedet. Hvis der er for snævert i svælget, opstår der hvirvelstrømninger i luftstrømmen, når man trækker vejret, og disse får vævet til at vibrere. 

Overvægt øger risikoen for snorken. Det skyldes, at fedtvævet sætter sig dels på halsens yderside, og dels imellem svælgets muskler, således at svælgets diameter mindskes.​

Det er vigtigt, at skelne mellem snorken og søvnapnø, da snorken er ufarligt, men søvnapnø kan medføre en risiko for følgesygdomme.

Hvor hyppig er snorken?

Omtrent hver fjerde af os snorker regelmæssigt. Det svarer til, at 1,3 mio. danskere hver nat har støjende vejrtrækning, mens de sover.

Snorken kan opstå i alle aldre og kan have mange årsager. Halvdelen af alle mennesker snorker af og til i løbet af livet.​

Børn kan snorke, fordi mandler og polypper lukker luftvejene til.​​

Hvad skyldes snorken?

Snorken og søvnapnø skyldes ofte generelt forsnævrede indre dele af ansigtsskelettet, der gør diameteren af svælget mindre. Disse er vanskelige at beskrive, da vi ikke kan se dem med det blotte øje. Der kan være tale om kort underkæbe, smal underkæbe, kort overkæbe, smal overkæbe og kombinationer af disse.

En anden årsag kan være bløddele, som fylder mere end normalt, for eksempel næsepolypper, svælgpolypper, store mandler og stor tunge. Også skævheder i næseskillevæggen og hævede slimhinder i forbindelse med allergi kan være medvirkende årsag. Ved forkølelse er slimhinderne hævede, og dette kan udløse snorken eller forværre snorken.

Derudover kan snorken forværres ved indtagelse af alkohol – sandsynligvis gennem en afslapning af svælgmuskulaturen.

Tager man sovemedicin, kan dette også være en forklaring på snorken, ligeledes gennem en muskelafslapning.​

Som nævnt ovenfor betyder overvægt også meget i forhold til snorken.​

Hvordan stiller lægen diagnosen?

Som beskrevet ovenfor er det vigtigt at skelne mellem snorken og søvnapnø, da snorken er ufarligt, men søvnapnø kan medføre en risiko for følgesygdomme.

Derfor kan man foretage en søvnundersøgelse, hvor der typisk måles på luftstrømmen under vejrtrækning, vejrtrækningsbevægelserne (via elastikker om mave- og brystregion), iltmætningen i blodet (via en klemme på fingeren) og hjertets rytme (via elektroder klistret på brystkassen).​

På baggrund af disse målinger er det muligt at sige, om der blot er tale om simpel snorken eller søvnapnø. Sidstnævnte kan yderligere klassificeres efter risiko og behov for behandling.​

Forløb 

Snorken bliver ofte værre med årene – især hvis der sker en samtidig vægtøgning.​

Behandling af snorken 

Læs mere om behandling af snorken (link, åbner i ny fane)

Redaktør