Forskningsmål
Vi arbejder på at forstå, hvordan variationer i arvemassen hos mennesker er med til at øge risikoen for at udvikle neurologiske sygdomme som f.eks. hovedpinesygdomme (migræne, trigeminusneuralgi, klyngehovedpine), multiple sklerose og nervebetændelse (neuropati). Vi prøver samtidig at forstå, hvordan arvemassen også kan beskytte mod neurologiske sygdomme eller hvilken betydning den har for menneskets generelle hjernefunktion. Det betyder, at vi undersøger, hvordan genvarianter kommer til udtryk og påvirker for eksempel de metabolitter, hormoner og proteiner, vi har i kroppen. Vi undersøger, hvordan de ændrer sig f.eks. under et hovedpineanfald, gennem en menstruationscyklus eller efter en medicinsk behandling.
Vi bruger den viden til at forudsige, hvilken behandling en patient vil have størst gavn af, eller om der er særlige forhold, som man skal holde øje med i forbindelse med en behandling.
Resultater
Vi har de seneste 5 år opnået en bedre forståelse af migræne og hovedpine generelt. Vi har kortlagt 123 gener, som er en del den biologiske årsag til migræne, hvor vi har kunnet påvise, at nogle gener er særlig vigtige ved migræne uden aura. Vi har også kunnet afdække, hvilke ændringer i arvemassen og foreslå hvilke biologiske mekanismer, som beskytter mod hovedpine. Vi har som de første vist, at risikoen for klyngehovedpine er påvirket af ændringer i arvemassen.
Vores forskning er fokuseret på at forstå, hvorfor den samme sygdom ser forskellig ud hos forskellige mennesker. For eksempel hvorfor migræneanfald kan indebære synsforstyrrelser eller autonome symptomer (tåreflåd, små pupiller, røde øjne eller stoppet næse) hos nogle men ikke hos andre. Vi har vist, at bestemte ændringer i arvemassen påvirker, hvordan et migræneanfald ser ud hos forskellige mennesker.
Vi er interesseret i at forstå, hvorfor kvinder oftere rammes af migræne end mænd. Vi har vist, at kvinder ikke alene rammes oftere, men at sværhedsgraden af migræneanfaldene er værre hos kvinder end mænd.
Vi arbejder både med kliniske og populations baseret kohorte samt indsamler og studerer arvemønstre i familie med ophobning af neurologiske sygdomme. Vi studerer genvarianter og deres indvirkning på udtrykket af gener, metabolitter og proteiner.
Samarbejde & Netværk
Vi er en tværfaglig gruppe, som arbejder på tværs af mange forskningsgrupper og vi har derfor mange samarbejdspartner. Vi har samarbejde både international og nationalt: Dansk Hovedpine Center, Dansk Multiple Sklerose Center & Register, Det Danske Blod Donor Studie, Dansk Tvillingregister, Filadelfia, Københavns Universitet, Novo Nordisk Fondens Center for Protein Research, Aalborg Universitet og Copenhagen Hospital Biobank, deCODE Genetics Iceland, Division of Preventive Medicine @Brigham and Women’s Hospital, Center for Population Neuroscience and Genetics @Laureate Institute for Brain Research, Department of Neurology and Research @Oslo University Hospital, Department of Medical Epidemiology and Biostatistics & Klynge Hovedpine Center @Kaolinska University, Estonian Genome Center @Tartu Univeristy, Helsinki Headache Center & Institute for Molecular Medicine @Helsinki University.
Opdateret: 06-02-2023