Hovedpineforskning

Forskning i sygdomsmekanismerne bag og udvikling af ny behandling af idiopatisk intrakraniel hypertension (IIH), klyngehovedpine (Horton), trigeminus neuralgi (TN), medicinoverforbrugshovedpine (MOH) og posttraumatisk hovedpine (PTH)

Resultater 

Idiopatisk intrakraniel hypertension (IIH)
Forskningen betyder, at man ved idiopatisk intrakraniel hypertension (IIH) har påvist en ny, atraumatisk metode til at registrere en påvirkning af synsnerven på og dermed medvirke til forhindring af svære synstab. Derudover er der identificeret interessante biokemiske forandringer i blodet i den akutte fase af sygdommen, som normaliseres efter behandling, en såkaldt biomarkør for sygdomsaktivitet, ligesom der inkluderes patienter i et nyt behandlingsprojekt.
 
Klyngehovedpine (Horton)
Desuden har det vist sig, at man ved neurostimulation af kroniske klyngehovedpiner kan forebygge og behandle svære smerteanfald. Dette projekt er et samarbejdsprojekt med Neurokirurgisk Afdeling, Århus Universitetshospital.

Trigeminus neuralgi (TN)
Forskningen har forløbet siden 2021, og er primært baseret på kliniske resultater indsamlet fra patienter i Dansk Hovedpinecenter.
Forskningen har givet mange vigtige informationer bl.a. om, hvorledes trigeminus neuralgi viser sig og forløber over tid, hvilken betydning tryk på trigeminus nerven fra kar har for smerternes opståen, hvorledes man bør udrede patienter med trigeminus neuralgi, og hvilken effekt der er af både medicinske og kirurgiske behandlingstilbud. Resultaterne er publiceret i internationale tidsskrifter, og har dermed været til gavn for patienter med trigeminus neuralgi internationalt.

Medicinoverforbrugshovedpine (MOH)
Medicinoverforbrugshovedpine er en meget hyppig sygdom, hvor der sker en forværring af for eksempel migræne eller spændingshovedpine pga. hyppig brug af hovedpinemedicin. Det kan for eksempel ske ved brug af Treo mere end 9 dage pr. måned gennem nogle måneder. Ved Dansk Hovedpinecenter forskes der i de underliggende mekanismer ved MOH samt, hvordan man bedst muligt stopper forbruget af hovedpinemedicin, så MOM ophører og undgås.

Posttraumatisk hovedpine (PTH) 
Posttraumatisk hovedpine er en hyppig hovedpinesygdom, som kan opstå efter et slag i hovedet. Hos de fleste forsvinder hovedpinen, men hos ca. 20% vil hovedpinen vare ved. Ved Dansk Hovedpinecenter forskes der i de underliggende mekanismer bag udviklingen af PTH, og hvordan sygdommen kan behandles med medicin, samt om der er gavn af information, fysioterapi og psykologisk behandling.

Forskningmål 

En forbedret global organisering, accept og behandling af hovedpinepatienter. 

Netværk og samarbejde

Knyttet til Afdeling for Hjerne- og Nervesygdomme, Rigshospitalet - Glostrup ​

 



​Updated 06-06-2022​​

Redaktør