Primære hjernesvulster

​Primære hjernesvulster er svulster,​​ der opstår inde i hjernen. 

​Primære hjernesvulster opstår i selve hjernevævet stammer. Svulsterne vokser inde i hjernevævet, ødelægger noget af det og sender celler ud i det omgivende delvist fungerende hjernevæv.

Primære hjernesvulster opdeles i fire grader efter, hvor aggressivt tumoren vokser.

Grad I: Laveste grad 
Grad II: Kaldes godartet, idet svulsten vokser meget langsomt og kun skader det hjernevæv som ligger i og omkring svulsten i lettere grad.
Grad III og IV er ondartede svulster og dermed kræftsvulster. Grad IV kaldes glioblastom og er den hyppigste primære hjernesvulst.​

Behandling af primære hjernesvulster

Der er tre slags behandling af hjernesvulster: Operation, strålebehandling og kemoterapi.​

Behandling af godartede svulster 

Godartede svulster kan opereres, hvis de ligger i et "stumt" område af hjernen som fx pandelappen. En operation kan således nedsætte risikoen for, at svulsten vokser ind i mere følsomme områder af hjernen.

Hvis svulsten derimod er startet i et følsomt område af hjernen, er beslutningen om en operation mere kompliceret, da svulsten kan indeholde fungerende hjernevæv.​

Scanninger og vævsprøve

I starten vil du komme til jævnlige scanninger for at lægerne kan se, hvordan svulsten vokser. I nogle tilfælde vil der skulle tages en vævsprøve af svulsten. 
Hvis svulsten er velafgrænset på scanningerne, er en operation en mulighed selvom svulsten ligger i følsomme områder af hjernen. 

Operation

Under operationen kan kirurgen teste de motoriske baner elektrisk, mens du er bedøvet. I sjældne tilfælde kan du blive vækket af bedøvelsen under operationen, efter at kraniet er åbnet. Det kan lade sig gøre fordi, der kun er smertesans i huden, men ikke i hjernen. Kirurgen tester om motoriske funktioner og sproget vil blive påvirket ved hjælp af små elektriske stød på hjernens overflade. Det gøres for at sikre at operationen giver så få bivirkninger som muligt.​

Behandling af ondartede svulster

Behandlingen af en ondartet svulst starter ofte med binyrebarkhormon for at fjerne den betændelsesreaktion, der opstår rundt om svulsten. Hvis svulsterne ikke ligger for dybt, vælger man som regel at operere.​

Operation

Kirurgen tilstræber at fjerne så meget af svulsten som muligt, men ved ondartede svulster ved man med sikkerhed, at der er svulstceller i det omgivende hjernevæv. 
Derfor gives der som regel efterfølgende stråle- og/eller kemoterapi.

Behandlingerne for en ondartet svulst er ikke helbredende. De områder af hjernen, der er ødelagt af svulsten vil ikke genvinde deres funktion. Behandlingerne tilsigter at forlænge overlevelsen med en rimelig livskvalitet.


Redaktør