Her kan du se, hvor mange børn og voksne i Danmark, der lever med en erhvervet hjerne- eller rygmarvsskade, hvor mange der rammes hvert år, samt hvordan patienter ramt af hjerne-eller rygmarvsskade er fordelt på køn- og alder.
Børn og unge med erhvervet hjerneskade udgør en betydeligt mindre gruppe end voksne med erhvervet hjerneskade. Børn og unge med erhvervet hjerneskade er inddelt i syv diagnosegrupper, herunder hjerneskade forårsaget af traumer, encephalopati, infektion i centralnervesystemet, tumorer, apopleksi, subarachnoidalblødning eller sequelae (følgevirkninger efter anden erhvervet hjerneskade). Børn og unge mellem 28 dage til og med 17 år ved indlæggelsesforløbets start er inkluderet i de nyeste dataopgørelser, som er fra 2010 (Sundhedsstyrelsen, 2011). Tallene i det følgende er baseret på denne dataopgørelse.
Rygmarvsskader kan forårsages af en traumatisk eller en ikke-traumatisk skade. Årsagen til traumatiske rygmarvsskader er, at rygsøjlen brækker som følge af fald eller ulykker, mens ikke-traumatiske rygmarvsskader er forårsaget af sygdom som f.eks. tumorer, betændelsestilstande eller spinalstenose.
Dataopgørelser vedrørende voksne med erhvervet hjerneskade (2020), Sundhedsdatastyrelsen.
Forløbsprogram for rehabilitering af børn og unge med erhvervet hjerneskade (2011), Sundhedsstyrelsen.
Bilag til Forløbsprogram for rehabilitering af børn og unge med erhvervet hjerneskade: Beskrivelse af dataopgørelser & dataopgørelser i form af tabeller og grafik (2011), Sundhedsstyrelsen.
Rygmarvsskadebehandling og rehabilitering i Vestdanmark: Udredning af den fremtidige organisering af paraplegifunktionen og dens faglige tilknytning til Århus Universitetshospital (2010), regionmidtjylland.
Socioeconomic Consequences of Traumatic and Non-traumatic Spinal Cord Injuries: A Danish Nationwide Register-based Study (in press), Soendergaard, P. L., Norup, A., Kruse, M., Biering-Sørensen, F.
Anbefalinger for tværsektorielle forløb for voksne med erhvervet hjerneskade - apopleksi og transitorisk cerebral iskæmi (TCI) - traume, infektion, tumor, subarachnoidalblødning og encephalopati (2020), Sundhedsstyrelsen.