FAQ - svar på problemer med parenteral ernæring

Her finder du svar på nogle af de problemer, du kan stå med, når du tilbereder parenteral ernæring hjemme.​

D​a jeg vågnede i morges var hele dropslangen fyldt med blod. Er det farligt? Hvad kan jeg gøre for at undgå det?

Svar: Det er ikke farligt. Det sker, fordi din væske er løbet færdigt (eller tæt på) og trykket fra dig er større end trykket i posen. Du skal skylle med 10 ml. saltvand og lukke med heparin som du plejer. Du skal også skifte membranen (den lille prop for enden af kateteret), da den skal skiftes hvis den er forurenet, har været i kontakt med blod eller fedtopløsning.

Du kan undgå tilbageløb af blod ved at indstille indløbshastigheden således, at der mangler ca. 100 ml. væske når du vågner. Luk for klemskruen når du rejser dig fra sengen, hvis posen er tæt på tom​.


Min dropslange bliver røgfarvet/lilla. Skal jeg være nervøs for dette?

Svar: Nej, det er fordi en lille smule Nexium er kommet i kontakt med den parenterale ernæring. ​


Dropslangen faldt ned på gulvet da jeg var færdig med at tilberede parenteralposen. ​​Hvad gør jeg? Må jeg bruge dropslangen? 

Svar: Nej. Dropslangen er forurenet, også selvom der stadig er prop på. Skift dropslangen ud. Du kan bruge din peang til at afklemme studsen, så der ikke løber ernæring ud, når du fjerner den forurenede dropslange. Derefter spritter du studsen af og sætter ny dropslange på og fjerner peangen. 


Mit dråbekamnmer er pludseligt helt fyldt op, og jeg kan ikke se om droppet løber. Hvad gør jeg?

Svar: Luk for klemskruen, tag posen ned fra dropstativet. Vend posen på hovedet og tryk på dråbekammeret, således at væske trykkes tilbage i posen. Sæt på dropstativet. Kontroller at der er lidt væske i dråbekammeret. Tænd for droppet igen​.


Jeg har lige tændt for infusionen og er kommet i tanke om at jeg har glemt at udlufte det sidste stykke af slangen. Hvad gør jeg? Er det farligt?

Svar: Der kan være en risiko forbundet med at du får luften ind i blodåren. Du skal koble droppet fra, lufte slangen ud og koble det til igen. Husk håndhygiejne og handsker!​


Hvad gør jeg hvis jeg har glemt at tilsætte vitaminer og sporstoffer til den parenterale ernæring?​

Svar: Enten tager du posen ned fra dropstativet og tilsætter vitaminerne som vist i Dropbogen, eller også tager du den parenterale ernæring uden vitaminer og sporstoffer denne enkelte dag. ​


Jeg vågnede i morges ved at jeg svedte, var svimmel og havde hjertebanken. Den parenterale ernæring var løbet ind 2 timer før den plejer. Er det farligt? ​

Svar: Din ernæring er løbet for hurtigt ind, og din bugspytkirtel frigiver en masse insulin. Det medfører at dit blodsukker bliver for lavt når den parenterale ernæring er løbet færdigt. Det kan være forbundet med risiko, at få for lavt blodsukker. Drik stærk juice/saftevand med ekstra sukker for at få blodsukkeret op i niveau igen.

Det er meget vigtigt at undgå at få for lavt blodsukker. Du må derfor ikke lade din ernæring/væske løbe for hurtigt ind. 


Jeg kan se, at der er kommet hul i mit broviac-kateter. Hvad gør jeg?

Svar: Sæt din pean på broviackateteret, så der er lukket "nord for" hullet. Hullet skal lappes med det samme, fordi et hul er indgangsport for bakterier. Det gøres med et helt specielt lappegrej, som vi har i sengeafsnit 3124. Ring derfor med det samme på 3545 3124 for at lave en aftale med henblik på at få hullet lappet. 

​Du kan forebygge hul på kateteret fremover, ved:  

  1. At undgå brug af sikkerhedsnål til at fiksering af kateteret.

  2. Ved at variere hvor du sætter klemmen på det tykke stykke af kateteret.

Undgå at kateteret laver et knæk i overgangen mellem plastik og silikone på kateteret.​


Jeg er løbet tør for vitaminer og sporstoffer. Hvad gør jeg? Kan jeg lave min parenterale ernæring uden?

Svar: Ja, men ring til Tarmsvigt og Leversygdomme, klinik 3164 på 3545 3155 med det samme, for at bestille flere.


Mit drop vil ikke løbe når jeg skal udlufte. Hvad gør jeg?

Svar: Prøv at banke/knipse på dråbekammeret. Det hjælper som regel. En sidste mulighed er at skifte dropslange. 


Broviackateteret er gledet ud, og jeg kan nu se muffen som tidligere har ligget under huden. Hvad gør jeg?

Svar: Du må ikke bruge Broviackateteret. Du skal ringe til Tarmsvigt og Leversygdomme, klinik 3164 på 3545 3155 (eller sengeafsnit på 3545 3124 i aften/nat/weekend). Så aftaler vi hvornår du skal komme ind til os og få tjekket kateteret og eventuelt få lagt det om. Du må IKKE selv prøve at skubbe kateteret på plads.


Jeg har tændt for den parenterale ernæring og opdager, at der er luft i dropslangen, ca. 1/2 cm. stor prop. Hvad gør jeg og er det farligt?

Svar: En så lille boble gør ingen skade. Du fortsætter infusionen. Hvis luft i slangen er større end 1 cm., skal du stoppe infusionen, trække luften ud via trevejshanen (hvis det ligger over denne) eller koble dig fra og udlufte. Husk håndhygiejne og handsker!​


Jeg er løbet tør for heparin og har ikke andet end saltvand til at lukke kateteret med. Må jeg det? 

Svar: Ja, brug 10 ml. saltvand til at lukke kateret med. Kontakt Tarmsvigt og Leversygdomme, klinik 3164 på 3545 3155 for at bestille mere heparin. ​


Mit parentale ernæring er løbet ind kl. 04. Må jeg godt bare lukke for droppet på klemskruen og vente med at proppe til jeg står op kl. 09?​

Svar: Nej! Hvis du lader den parenterale ernæring stå stille i dit kateter, risikerer du at det klotter til, og at du ikke kan anvende det. Når den parenterale ernæring er løbet færdigt, skal du sørge for at proppe med det samme.​


Posen med parenteral ernæring ser mærkelig ud, farven er nærmest som portvin. Kan jeg bruge den?

Svar: Nej, vi kan ikke anbefale at du bruger posen. Enten er posen for gammel eller også har den været udsat for sollys, hvilket aminosyrerne ikke kan tåle. ​


Jeg kan ikke få membranen/proppen/dropslangen skruet af kateteret. Den er nærmest klistret fast. Hvad kan jeg gøre for at få den skruet løs?

Svar: Brug din pean til at klemme om proppen/dropslangen og prøv forsigtigt at lirke den løs. ​


Jeg vågnede i nat ved at der var vådt i sengen. Det viste sig, at proppen ved trevejshanen var faldet af og at trevejshanen var åben. Hvad gør jeg?

Svar: Drej trevejshanen, så den er lukket. Skift dropslangen ud med en ny, da det ikke kan udelukkes, at der er trængt bakterier ind i dropslangen. Husk håndhygiejne og handsker! Dette problem kan forebygges ved at sikre, at trevejshanen er lukket ud mod studsen, samt at proppen er skruet fast, når man isætter en dropslange. ​


Da jeg koblede mig til og tændte for den parenterale ernæring, fik jeg det pludseligt dårligt og begyndte at ryste. Hvad skal jeg gøre. Kan det være influenza?

Svar: Det lyder som om der er bakterier i dit broviackateter. Sluk for infusionen, koble dig fra, mål din temperatur og kontakt Tarmsvigt og Leversygdomme, klinik 3164 på 3545 3155 (eller sengeafsnit på 3545 3124 i aften/nat/weeekend). Når du har et broviackateter (centralt venekateter) skal du altid reagere på feber og kulderystelser og ubehag fordi der er en risiko for bakterier i dit blod, og dette skal behandles med det samme, enten på Rigshospitalet eller på dit lokalsygehus. Dette tager lægen stilling til når du ringer til afsnittet. ​


Da jeg koblede mig til og tændte for den parenterale ernæring, fik jeg det pludseligt dårligt og begyndte at ryste. Hvad skal jeg gøre. Kan det være influenza?

Svar: Det lyder som om der er bakterier i dit broviackateter. Sluk for infusionen, koble dig fra, mål din temperatur og kontakt Tarmsvigt og Leversygdomme, klinik 3164 på 3545 3155 (eller sengeafsnit på 3545 3124 i aften/nat/weeekend). Når du har et broviackateter (centralt venekateter) skal du altid reagere på feber og kulderystelser og ubehag fordi der er en risiko for bakterier i dit blod, og dette skal behandles med det samme, enten på Rigshospitalet eller på dit lokalsygehus. Dette tager lægen stilling til når du ringer til afsnittet. ​


Ernæringsposen er utæt i svejsningen og det drypper meget langsomt ned langs dropslangen. Jeg kan sætte et plaster hen over, er det ok? 

Svar: Nej, hvis posen er utæt, er den sterile barriere brudt og der risiko for at der kommer bakterier ind i dit blod. Posen kasseres og du tilbereder en ny pose.


Der er en utæthed ved spyddet og det drypper ned langs dropslangen. Hvad gør jeg?

Svar: Du skal først prøve at skifte dropslange. Hvis problemet fortsætter, bliver du nødt til at starte forfra med en ny ernæringspose. 


Jeg har lige koblet mig til den parenterale ernæring, men kan ikke få væsken til at løbe i slangen. Hvad gør jeg? 

Svar

  1. Først sikrer du dig, at trevejshanen på dropslangen vender rigtigt, samt at din klemme på kateteret er åben. 

  2.  Hvis droppet stadig ikke løber, kan du lukke for klemskruen (der hvor man styrer hastigheden), folde lidt slange i hånden og give det et vrid. Inden du slipper vridet, åbner du for klemskruen igen. Derved skylles evt. blod hurtigt tilbage igen. 

  3. Hvis væsken stadig ikke vil løbe, skyller du efter med 10 ml. saltvand på trevejshanen. Husk at hanen skal være åben fra sprøjte og mod dig og lukket mod posen. Husk håndhygiejne, handsker og ren prop!

  4. Sidste mulighed for at få din væske til at løbe er, at koble dig fra (sæt en kanyle på dropslangen, så den fungerer som midlertidig prop) og skylle med 5 ml. heparin direkte i Broviackateteret. Husk håndhygiejne, handsker og afspritning!

Hvis ingen af ovennævnte forslag virker, skal du ringe til Tarmsvigt og Leversygdomme, klinik 3164 på 3545 3155 (eller sengeafsnit på 3545 3124 i aften/nat/weekend) ​



Redaktør