Gode råd - det kan du selv gøre

​Din livsstil har betydning for dit helbred under sygdom og behandling. Her kan du finde råd om motion, rygning og kost.Mad og drikke

Hvis du ikke har særlige synkeproblemer, og hvis vægten er stabil, er anbefalingen at spise helt almindelig sund mad. Det vil sige mange grøntsager, fuldkornsbrød, magre mælkeprodukter og gerne vælge fisk, fjerkræ eller vegetarisk flere gange om ugen.

Har du tabt dig?

Hvis vægten ufrivilligt går ned, eller du har problemer med overhovedet at synke maden, er det vigtigt at sørge for at få næring nok i den kommende tid. Målet er at standse vægttabet og at holde den nuværende vægt gennem det kommende behandlingsforløb. Et vægttab i forbindelse med sygdom medfører i høj grad også at muskler svinder ind og dette er ikke hensigtsmæssigt. 

  • Spis til alle hovedmåltider – også selvom du ikke er sulten. Du oplever sikkert, at det ikke er muligt at spise så meget ad gangen. Derfor er det afgørende også at få næring imellem hovedmåltiderne. 

  • Vælg mellemmåltider – og gerne i form af drikkevarer, som indeholder både energi (kalorier) og protein. Gode eksempler er mælk, drikkeyoghurt, kakaomælk, kærnemælkskoldskål eller færdige drikke produceret til formålet. Gode kilder til protein er æg, mælk, kød, fisk og fjerkræ.  

  • Det er muligt at leve på flydende eller blendet kost i en periode og alligevel få tilstrækkelig med næring. Her er det yderst vigtigt at legere supperne med æg, bruge mælk/fløde, eller f.eks. skyr/græsk yoghurt eller ost i madlavningen for at få tilstrækkeligt med protein. 

  • Tag en multivitamintablet hvis du i en periode er nødt til at spise anderledes eller mindre varieret end du plejer.

  • På apoteket forhandles drikke, som kan erstatte almindelig mad og drikke fuldstændigt i en periode, hvis det ikke er muligt at synke mad. Disse drikke købes med 60% tilskud, når du får dem på grøn recept. Få recepten hos lægen eller på hospitalet.

Du vil få en samtale med en diætist allerede inden du starter på behandlingen. Her får du en grundig vejledning på baggrund af netop dine udfordringer med mad og drikke. Diætisten vil hjælpe dig med praktiske løsningsforslag og give ideer til, hvordan du får næring nok.

Fysisk aktivitet

Kroppen har godt af at være i aktivitet – også selvom man har fået en kræftsygdom. Faktisk kan fysisk aktivitet lindre den særlige form for træthed (fatigue) som mange oplever i forbindelse med sygdom.

Det er kun en fordel at røre sig hver dag. Hvis du ikke er vant til at motionere eller dyrke sport kan du alligevel tænke på at få mere aktivitet ind i hverdagen. Tag trapperne i stedet for rulletrappe/elevator, gå småture hver dag og stå af bussen et stoppested tidligere osv.

Er du vant til at træne eller motionere, så er der intet i vejen for at fortsætte med dette. Alle kommuner har etableret motionstilbud til kræftpatienter og dem henviser din læge eller hospitalet gerne til. I forbindelse med operation for kræft i spiserøret vil du få et tilbud om fysisk genoptræning efter udskrivelsen.
Se forslag til fysisk aktivitet her (link til eksisterende materiale)

Søg selv viden om tilbud i din kommune på  
www.sundhed.dk/soft   
eller hos Kræftens bekæmpelse på 


Alkohol

Det anbefales generelt at overholde Sundhedsstyrelsens anbefalinger om at mænd bør drikke mindre end 14 genstande om ugen og kvinder mindre end 7 genstande.  I tiden op til operationen er det ikke hensigtsmæssigt at drikke alkohol hver dag. Hvis du drikker mere end 4 genstande om dagen anbefales det at holde helt op med at drikke mindst 4 uger før en operation. Det vil nedsætte risikoen for komplikationer som lungeproblemer, infektioner, sårproblemer og forlænget indlæggelsestid.

Du kan få gratis alkoholrådgivning ved at henvende dig til kommunen, din læge eller på hospitalet.
Søg selv viden om tilbud i din kommune på  
www.sundhed.dk/soft

Rygning

Der er en stærk sammenhæng mellem rygning og kræft. Det gælder ikke kun lungekræft, men en lang række kræftsygdomme. I forbindelse med operationer anbefales det stærkt at holde helt op med at ryge minimum 6 uger før indgrebet. På den måde kan den øgede risiko for komplikationer efter indgrebet nedsættes. En operation på spiserøret foregår i brystkassen og derfor er det afgørende at lungernes funktion er i orden. Rygestop er derfor en rigtig god ide både på kort og på lang sigt.

Du kan få hjælp på mange forskellige måder til at holde op med at ryge. Få hjælp hos din læge, i kommunen eller på hospitalet, eller søg selv viden om tilbud i din kommune: www.sundhed.dk/soft

Søvn og hvile

Det er ikke usædvanligt at føle at hovedet bliver (over)fyldt med tanker, når mørket falder på. Spekulationer over sygdom og fremtid forhindrer en god nattesøvn og træthed i løbet af dagen tiltager.

Det er ofte en hjælp at kunne dele sine bekymringer med nogen ligesom åndedræts- og afspændingsøvelser eller mindfuldness kan være gode muligheder.
Mange beskriver en særlig form for træthed – fatigue – som ikke kan hviles væk, og som viser sig ved uoplagthedsfølelse og initiativløshed. Tag korte hvil i løbet af dagen og planlæg dine aktiviteter på de tidspunkter af dagen, hvor du har mest energi.

Mange kommuner har tilbud som retter sig mod at lære at håndtere træthed. Få en henvisning hos lægen eller på hospitalet.
Læs mere

Støtte til pårørende

Det kan være svært at få talt om, at du som pårørende også gennemgår en periode præget af usikkerhed og følelsesmæssige omvæltninger, når kræftsygdom kommer tæt på. Mange pårørende har glæde af at konsultere egen læge og få etableret en god og stabil støtte gennem et forløb som pårørende til en kræftpatient.

Personalet på hospitalet kender de aktuelle lokale tilbud til pårørende, ligesom Kræftens bekæmpelses rådgivningscenter på Nørre Allé (i gåafstand fra Rigshospitalet), Center for Sundhed og Kræft, er åbent på alle hverdage, og kan hjælpe med yderligere viden om tilbud særligt for pårørende.  Kræftlinien kan også benyttes af pårørende. Søg eventuelt selv viden på www.cancer.dk
Redaktør