​​​​

Levende nyredonor

​Se sva​r på nogle af de spørgsmål, der kan opstå, hvis du ​overvejer at donere en nyre.​

Hvis en i din familie eller i din omgangskreds er blevet nyresyg og har brug for en nyretransplantation, kan det være at du har overvejet at give en nyre. Vi har udarbejdet en pjece, der forhåbentlig kan give dig svar på nogle af de spørgsmål, der kan opstå i den situation. Pjecen kan du finde nederst på denne side.

Rigshospitalet har meget lang erfaring i nyretransplantation med levende donor. Vi planlægger udredningsforløbene således, at det tager hensyn til donors ønsker. Det kan indpasses efter donors arbejdssituation og ønsker, enten i små bidder eller foretages som en ”pakke” der kan udføres inden for 1 uge.

Det er ikke et krav, at du har samme blodtype som den der skal modtage nyren. Rigshospitalet startede i 2006 med at transplantere mod blodtypeuforlig. Resultaterne er helt på højde med nyretransplantationer med samme blodtype. Forskellen er blot at modtageren af nyren skal have en anderledes forbehandling før transplantationen.

Selve operationen tilbydes, hvis det er teknisk muligt, enten som en almindelig operation eller som en kikkertoperation alt efter hvad den der skal donere ønsker.

Det kræver ikke en henvisning at få information om eller blive undersøgt til nyredonation. 

Du kan ringe direkte til Nyresygdomme, klinik 2134 på telef
on 35 45 21 36. Spørg efter afdelingssygeplejerske Mie Bræmer-Jensen eller assisterende afdelingssygeplejerske Gitte Würtz Madsen.


Redaktør