Hæmodialyse

​Hæmo betyder ”blod” og dialyse betyder ”rensning af blodet for de affaldsstoffer, som normalt udskilles gennem nyrerne”. Ved hæmodialyse fjernes affaldsstoffer og overflødig væske fra blodet ved hjælp af en dialysemaskine og et dialysefilter, som fungerer som en slags kunstig nyre.

Under hæmodialyse føres blodet ud af kroppen via en kanyle, der er lagt i en blodåre, f.eks. på underarmen. Blodet løber via et slangesystem gennem et dialysefilter og herefter via en anden kanyle tilbage til kroppen. 


Behandlingen kræver en kraftig blodåre. Derfor opereres en vene, f.eks. i underarmen sammen med en pulsåre. Det kaldes en AV-fistel. Hvis det ikke er muligt at anlægge en AV-fistel eller hvis hæmodialyse kun er midlertidig, kan der anlægges et kateter i en stor blodåre på halsen eller i lysken.

Hæmodialysen renser blodet effektivt, men der er alligevel visse restriktioner for hvad patienten må spise og drikke.  
Læs mere om kost og nyresygdomme 

Hæmodialysen er en delvis erstatning for den tabte nyrefunktion.  

Midlertidig hæmodialyse

Hæmodialyse kan være en midlertidig behandling ved akut nyresvigt f.eks. efter en stor, kompliceret operation. På Rigshospitalet foregår midlertidig hæmodialyse på Hæmodialyseafsnit 2133.
Læs mere om Hæmodialyseafsnit 2133   

Permanent hæmodialyse

Hvis nyrefunktionen er gået helt tabt f.eks. på grund af sukkersyge eller anden kronisk sygdom kan dialyse være permanent behandling – enten livslangt eller til en nyretransplantation evt. bliver mulig.

Permanent hæmodialyse foregår enten på hospitalet (centerhæmodialyse) eller i patientens eget hjem  (hjemme-hæmodialyse). Ved centerhæmodialyse  kommer patienten oftest til behandling 3 gange om ugen. En behandling tager typisk 4 timer. Behandlingen varetages af sygeplejersker og læger, der er specielt oplært i at varetage denne behandling.

På Rigshospitalet foregår centerhæmodialyse på
Hæmodialyse 8601 eller Hæmodialyse 1, Frederiksberg.   
Læs mere om Hæmodialyseafsnit 8601 

En del patienter varetager dele af eller hele behandlingen selv. Det er for de sidstnævnte patienter muligt at bruge afdelingens maskiner også uden for åbningstiden, f.eks. om natten (SelfCare). Denne behandling foregår på Hæmodialyse 2 (P-LC), Frederiksberg.   

Hæmodialyse kan også udføres med en dialysemaskine, der opstilles i hjemmet (hjemmehæmodialyse). Efter undervisning og optræning på hospitalet kan patienten selv udføre dialysen i eget hjem. Disse patienter er også tilknyttet Hæmodialyse​  2 (P-LC), Frederiksberg.​

​​​ 

Redaktør