Strålebehandling og forberedelser til din behandling

Her kan du læse om, hvordan vi forbereder og udfører din behandling. Du kan se billeder af vores udstyr, og se hvordan du skal ligge, når du skal modtage behandling.


Din strålebehandlingInden vi kan give dig din strålebehandling, skal vi forberede den - vi kalder det planlægning. Du vil blive indkaldt via e-Boks eller brev. I indkaldelsen vil der være to datoer, den første dato er til planlægning af din behandling, og den anden dato er til din første egentlige strålebehandling. Når du ankommer hos os, skal du registrere din ankomst i vores reception.

Til toppen af siden


Planlægning af din strålebehandling


Din behandling bliver nøje planlagt med udgangspunkt i dig og dit forløb, og du skal derfor have foretaget én eller flere skanninger. Det kan være nødvendigt at bruge kontrastvæske. Der er afsat en time til hver skanning, og det vil fremgå af din indkaldelse hvilken type skanning du skal have foretaget. Skanningerne er smertefri.

Til toppen af siden


Tre slags scannere

Vi har 3 typer scanninger: CT, MR og PET/CT. Ud over en CT-scanning, kan det være nødvendigt at supplere med en MR-scanning eller en PET/CT-scanning. Det vil fremgå af din indkaldelse hvilken type scanning, der vil blive udført.

Til toppen af siden


Du skal ligge på en bestemt måde

For at vi kan give dig den bedst mulige strålebehandling, er det vigtigt, at du ligger på samme måde, hver gang du kommer. Det er nødvendigt at tatoverere nogle små prikker i din hud. På den måde kan vi genskabe den måde, du skal ligge på til dine kommende strålebehandlinger. Du vil ligge uden tøj på den del af kroppen, der skal strålebehandles.


Hoved-halsområdet, planlægning af strålebehandling

Hvis du skal have strålebehandling i hoved-halsområdet, skal vi fremstille et net, som passer til dig.

Nettet varmes op og formes efter dit ansigt og dine skuldre. Efter 10 minutter er nettet kølet af og blevet til en fast maske, som du kan se og ånde igennem.

Masken skal sikre, at dit hoved og hals ligger i samme position ved de efterfølgende behandlinger og dermed sikre, at strålebehandlingen er så præcis som mulig.Overkroppen, planlægning af strålebehandling

Hvis du skal have strålebehandling på overkroppen, skal du ligge med armene over hovedet i armstøtter. Sådan skal du ligge i op til 15-20 minutter.Bækkenområdet, planlægning af strålebehandling

Hvis du skal strålebehandles i bækkenområdet, skal du ligge med ben og fødder i en fodstøtte.


Til toppen af siden


Indtegning af behandlingsområde


Efter skanningen bliver din strålebehandling planlagt i detaljer. Lægen indtegner og afgrænser  behandlingsområdet på dit skanningsbillede. Din endelige behandling og stråledosis bliver beregnet og kontrolleret af læger, fysikere og radiografer.

Til toppen af siden


Samtale om strålebehandling

Den dag du skal have din første strålebehandling, får du tilbudt en informationssamtale med en af de sygeplejersker eller radiografer, der skal behandle dig. Samtalen handler om din strålebehandling, eventuelle bivirkninger og om hvad du selv kan gøre for at håndtere dem. Her har du også mulighed for at stille spørgsmål, og tale om de bekymringer du kan have i forbindelse med din behandling. 

Det kan være en god ide at tage en pårørende med til denne samtale. Her får du også en oversigt over dine mødetider til de efterfølgende strålebehandling. Vi tilstræber, at du møder det samme team af sygeplejersker og radiografer gennem hele dit behandlingsforløb.

Til toppen af siden


Når du skal strålebehandles

Strålebehandlingen er smertefri og kan ikke mærkes eller ses. Før hver behandling sikrer vi os, at du ligger korrekt ved at tage et røntgenbillede eller foretage en skanning. Du kan høre en svag summen fra maskinen under behandlingen. Vi er altid to specialuddannede sygeplejersker eller radiografer til at give dig din behandling.

Selve strålebehandlingen varer kun få minutter, men da vi både skal indstille apparatet og sikre, at du ligger på same måde som ved planlægningen, varer hver behandling ca. 15-20 minutter. Under behandlingen er du alene i behandlingsrummet, men vi kan hele tiden se dig, og vi kan også tale med dig gennem et samtaleanlæg, hvis du har brug for det. Du har mulighed for at høre musik under din strålebehandling, hvis du ønsker det. 

Til toppen af siden


Under dit behandlingsforløb

Undervejs i dit behandlingsforløb kan du få bivirkninger. Vi har stor viden og erfaring i at afhjælpe disse bivirkninger og hjælper gerne med råd og vejledning. Hvis der er behov for, at du skal tale med en læge på grund af dine bivirkninger, så arrangerer vi en lægesamtale.

Til toppen af siden


Når din strålebehandling er afsluttet

Når din strålebehandling er afsluttet, vil du typisk have en tid til kontrol i det afsnit, hvor dit sygdomsforløb bliver fulgt. Hvis du ikke har en tid, sørger vi for, at du får det. Vi sikrer os også, at du har vores kontaktinformationer med, når du går hjem herfra.

Til toppen af sidenRedaktør