Ofte stillede spørgsmål

​Hvornår kan jeg blive transplanteret? Må jeg have besøg når jeg er indlagt på isolationsstuen? Hvor længe skal jeg være sygemeldt fra mit arbejde? Er nogle af de mange spørgsmål, som mange stiller sig selv inden en transplantation.

Hvornår bliver jeg henvist til transplantationen? 
Det er din behandlende læge på hospitalet der afgør hvornår du skal henvises. Det afhænger af din sygdomsstatus, hvor lang du er i behandlingen og om der er fundet en egnet donor. 

Hvornår kan jeg blive transplanteret? 
Når du er henvist til transplantation planlægges en dato for transplantation. Det kan variere hos hver enkelt patient hvor tidligt transplantationen planlægges, da det bl.a. afhænger af din almentilstand, sygdomsstatus og evt. igangværende behandling. 

Må jeg have besøg når jeg er indlagt på isolationsstuen? 
Du må gerne have besøg når du er indlagt på isolationsstuen, dog må der maks. i alt fire besøgende på stuen ad gangen. Dine besøgende skal spritte eller vaske hænder hver gang de går ind og ud fra stuen. De må desuden ikke sidde i din seng, og I må ikke kysse eller kramme. 

Hvad må jeg tage med ind på isolationsstuen? 
Ting, der kan sprittes af/rengøres, fx PC, spillekonsol, mobiltelefon, DVD mv. 
Bøger, blade og aviser skal være nye. Andre ting, fx tøjdyr, strikketøj mv., skal kunne vaskes i vaskemaskine, ellers skal du lade det blive hjemme. 
Du må gerne have dit eget tøj på, hvis du skifter til rent tøj hver dag. 

Må jeg få besøg af mindreårige børn? 
Du må gerne have besøg af børn på stuen, så længe de ikke har symptomer på infektion. For børn, der kravler/leger på gulvet, kan det dog være svært at overholde de hygiejniske principper på stuen. Personalet kan give jer yderligere information. 

Må min ægtefælle overnatte på isolationsstuen? 
Der er plads til at én person kan overnatte på stuen i en gæsteseng. 

Kan pårørende overnatte på patienthotellet? 
Hvis der er ledige værelser kan pårørende få et gæsteværelse på patienthotellet mod betaling. Ellers skal dine pårørende selv sørge for overnatning f.eks. på et hotel i nærheden.
Læs mere om patienthotellet og pårørendes mulighed for at overnatte.

Hvor længe skal jeg møde dagligt i ambulatoriet, når min transplantation foregår ambulant? 
De første 14 dage efter selve transplantationen møder du dagligt i klinikken til kontrol. Herefter tre gange ugentligt, og afhængig af forløbet i din behandling, vil der efterhånden gå længere tid mellem hver kontrol. 

Hvor længe skal jeg være sygemeldt fra mit arbejde? 
Som udgangspunkt anbefaler vi ca. et halvt års sygemelding, men det kan være individuelt og afhænger også af hvilken type arbejde du har. 

Jeg har en ubeslægtet donor. Må jeg få kontakt til ham/hende? 
Nogle donorcentre tillader kontakt mellem donor og patient. Kontakten vil i begyndelsen være skriftlig og anonym. Henvend dig koordinatorerne, der planlagde din transplantation, hvis du ønsker at vide mere. 

Taber jeg mit hår under behandlingen? 
Ved en allogen myeloablativ knoglemarvstransplantation taber du håret efter forbehandling med kemoterapi og evt. helkropsbestråling.

Ved en non-myeloablativ knoglemarvstransplantation (mini-transplantation) vil du ikke tabe håret.


Redaktør