Forebyggelse

Når en kvinde har født for tidligt én gang, kan der være god grund til at forebygge, at det sker igen, da en tidlig fødsel indebærer en risiko for at føde for tidligt igen næste gang.

​Forebyggende til​​tag

Lægen og jordemoderen vil for at forebygge tidlig fødsel se kvinden lidt oftere og evt. tilbyde ekstra undersøgelser og skanninger afhængigt af årsagen til den første tidlige fødsel, og forløbet under denne.

Har man tidligere haft en spontan for tidlig fødsel (veer eller vandafgang), tilbydes kvinden Progesteron i en næste graviditet fra uge 18 til uge 34. Kvinden vil blive fulgt tæt, og man måler livmoderhalsens længde ved vaginale ultralydsmålinger med jævne mellemrum for at kunne gribe ind med enten aflastning, cerclage, pessar eller medicinsk behandling, hvis livmoderhalsen afkortes.

Hvis livmoderhalsen er kortere end 15 mm, er risikoen for at føde før uge 32 øget med 50%. Hvis den tidligere for tidlige fødsel skyldes kort livmoderhals, kan man vælge at anlægge en vaginal cerclage allerede efter nakkefoldscanningen.

Har kvinden en tung historie med flere for tidlige fødsler/sene aborter bag sig, kan man tilbyde en abdominal cerclage forud for graviditeten. Det er en cerclage, som lægges ved en kikkertoperation (laparoskopi) eller traditionel åben operation (laparotomi ). Kvinden skal så føde ved kejsersnit, idet det er en permanent cerclage. 

Læs mere om: Behandling ved truende tidlig fødsel.

Fagligt ansvarlig redaktør: Professor Gorm Greisen
08/02-2016

© Copyright Rigshospitalet, 
Videnscenter for Tidligt Fødte Børn. ​

Redaktør