Videnscenter for ernæringsterapi til syge børn og unge tilbyder undervisning og vejledning i følgende emner:
Vurdering af ernæringstilstand herunder screening og bestemmelse af næringsbehov hos børn
- Introduktion til ernæringsscreeningsskemaet og gennemgang af hvordan man i praksis vurderer forskellige syge børns og unges ernæringstilstande og beregner deres næringsbehov herunder energi- og proteinbehovet. Undervisningen tager udgangspunkt i 1-2 cases.
Mad til det småtspisende barn
- Hvad vil det sige at være småtspisende, og hvilken betydning har det for barnet under indlæggelsen? Hvad kan man tilbyde barnet/den unge når det enten har kvalme, opkast, diarre, forstoppelse, eller stomatit? Forskellige metoder til energiberigelse af mad, samt tips og tricks til børnevenlige retter/snacks vil blive gennemgået.
Sondeernæring
- Introduktion til proceduren for anvendelsen af sondeernæring, herunder valg af sondeernæringsprodukter, opstartsprocedure, og indgift (bolus eller kontinuerligt indgift). Undervisningen tager udgangspunkt i 1-2 cases.
Parenteral ernæring
- Introduktion til proceduren for anvendelsen af parenteral ernæring, herunder valg af præparater, opstartsprocedure, og indgift. Gennemgang af fordele og ulemper ved parenteral ernæring, Undervisningen tager udgangspunkt i 1-2 cases.
Dårlig vækstmæssig trivsel
- Gennemgang af forskellige problemstillinger hos børn og unge der er i dårlig vækstmæssig trivsel og hvordan man ved hjælp af optimal ernæring kan sikre deres vækst/hjælpe dem til at komme i bedre trivsel. Undervisningen tager udgangspunkt i forskellige cases.
Sekundær overvægt
- Gennemgang af forskellige overvægtsproblematikker som et sekundært problem til/følge af barnets/den unges primære sygdom og/eller behandling heraf. Hvad kan vi gøre for det overvægtige barn/den unge? Gennemgang af mulige kost- og adfærdsændringer der kan begrænse overvægten eller medføre et vægttab.
Sund kost, herunder myter om sund mad og alternative populære diæter
- Hvad er sund kost? Hvad er oppe lige i tiden af forskellige diæter?
Diæter ved specifikke sygdomme:
- Introduktion til ernæringsbehandlingen af specifikke sygdomme/tilstande med udgangspunkt i afdelingens ønsker. Der tages udgangspunkt i patientcases.
- Nyresygdomme, herunder proteinbehov, kalium og/eller fosfatbegrænsning
- Leversygdomme
- Ketogen diæt
- Cystisk Fibrose
- Neuropædiatri
- Diæter ved metaboliske sygdomme, herunder behandling med akutregimer
- Svær lungesygdom, fx PCD
- Rheumatologiske sygd., herunder knoglestyrkende kost
- Sjældne sygdomme og handicap, fx Noonan syndrom, Prader Willi Syndrom, Osteogenesis Imperfecta
- Medfødte misdannelser, fx galdevejsatresi, oesophagusatresi, tarmsygdomme, herunder kort tarms syndrom, tarmatresi, Mb. Hirschsprung, gastroscise, nyre/ urinveje
- Diverse traumer, fx ulykker, fald, indtag af fremmedlegemer
- Endokrinologiske tilstande som AGS, pubertas tarda, pubertas præcox, SGA og GH-beh.
PEG
-
Forberedelse, anlæggelse, observation, pleje samt behandling af komplikationer ved PEG.