Tidlig pubertet

Hvad er puberteten?

Puberteten er den periode, hvor piger udvikler sig til kvinder, og drenge til mænd. Puberteten sættes i gang, når kroppen begynder at danne stigende mængder af de overordnede kønshormoner (LH og FSH). Disse hormoner produceres i hypofysen, som er en lille kirtel under hjernen. Hormonerne sendes med blodet rundt i kroppen, hvor det når æggestokkene hos piger og testiklerne hos drenge. Når æggestokkene og testiklerne begynder at modnes, dannes kønshormonerne. Disse er med til at igangsætte vækstspurten, brystudviklingen, væksten af penis og testikler og kropsbehåringen.

Pigers pubertet

Piger går normalt i pubertet i 8 til 13 års alderen. De første synlige tegn på at puberteten er startet er, at brysterne begynder at vokse. Pigen får kønsbehåring og hår under armene og begynder at lugte af sved. Omkring det tidspunkt, hvor de første tegn på puberteten registreres, begynder pigen at vokse hurtigere end hidtil. Den første menstruation kommer typisk 2-3 år efter de første pubertetstegn, men det kan variere.

Drenges pubertet

Drenge går i gennemsnit i pubertet et år senere end piger, og starter således normalt i 9 til 14 års alderen. De første tegn på at puberteten er startet er, at testiklerne begynder at vokse, og der kommer kønsbehåring og hår under armene. Hos drengene kommer vækstspurten ca. midtvejs i puberteten, hvor også stemmen går i overgang.

Tidlig pubertet kan behandles

Hvis undersøgelserne af barnet viser, at barnet er gået tidligt i pubertet, kan man vælge at give pubertetsbremsende medicin. Beslutningen om barnet skal starte behandling sker i samråd mellem familien og lægen. Skal barnet have bremset sin pubertet, eller skal den have lov til at fortsætte? I tilfælde hvor puberteten starter meget tidligt, er der ingen tvivl om at udviklingen skal bremses. I tilfælde hvor barnet starter kort før den normale alder, kan der være overvejelser om, hvorvidt det er hensigtsmæssigt, at puberteten standses.

Overvejelser kan være:

  • Hvor langt er skolekammeraterne i deres udvikling?
  • Hvordan er barnets psykiske modenhed?
  • Vil barnet kunne håndtere de kropslige forandringer og klare at se anderledes ud?
  • Hvordan ser barnets vækst ud? Vil den tidlige pubertet påvirke barnets sluthøjde?

Redaktør