Projekt ”Sikre Fødsler"
I Danmark fødes ca. 60.000 børn om året. Af disse oplever ca.600 børn iltmangel under fødslen. De fleste får ingen mén af iltmanglen, men ca.10 børn om året udvikler svær hjerneskade som følge heraf, med de enorme menneskelige og økonomiske konsekvenser det indebærer.
Formål
I 2013 og 2014 vil der være fokus på at nedbringe dette tal i projektet ”Sikre Fødsler”. Målet er at nedbringe antallet af børn født med iltmangel under fødslen med 50 pct. Alle fødeafdelinger i Danmark deltager. Bag projektet står de fem regioner, og projektet udvikles af repræsentanter for Dansk Selskab for Obstetrik og Gynækologi, Dansk Selskab for Pædiatri, Jordemoderforeningen, Dansk Selskab for Patientsikkerhed, Patientforsikringen og faglige repræsentanter fra regionerne.
Om projektet
’Sikre fødsler’ omfatter 3 kliniske kvalitetssikrings- ”pakker”, som skal implementeres på landets fødeafdelinger, et E-lærings program i fosterovervågning samt et endags kursus med konfrontationsundervisning i fosterfysiologi og fosterovervågning med certifcering. Obstetrisk Klinik har ansvaret for, at udvikle og koordinere den landdækkende undervisning og certificering. Det er målet, at undervisningen og certificering fremover vil være en betingelse for at kunne arbejde som jordemoder eller læge på landets fødeafdelinger. På Rigshospitalet står overlæge Nina Palmgren og kvalitetsudviklingsjordemoder Kristine Sylvan Andersen samt lægesekretær Susanne Mårtensson for implementeringen.
Tilknyttet projektet er desuden ph.d.-studerende Line Thellesen. Ca. 2000 ansatte på landets fødeafdelinger skal i efteråret 2013 igennem undervisning og test. Projekt ’Sikre Fødsler’ er landsdækkende og udgør et unikt tilbud til alle, der arbejder med fødsler. På Obstetrisk klinik opfatter vi projektet som helt enestående i sin form og ser frem til at være med til at sætte projektet i søen og gøre en afgørende forskel for vores patienter.
Overlæge Nina Palmgren
Obstetrisk Klinik