Obstetrisk Afdeling og COVID-19

Vigtig information om ændringer i fødselsforberedelse, konsultationer og besøg i sengeafsnit og ambulatorier pga. coronavirus i Danmark


Mundbind og afstand

Når du færdes på Rigshospitalet som patient eller pårørende, beder vi dig om at holde god afstand til andre, spritte eller vaske hænder ofte og bruge mundbind. 

Du skal bruge mundbind, så længe du er på hospitalet.

Undtagelser om krav om mundbind gælder: 

 • Patienter der er testet negativ for coronavirus i forbindelse med indlæggelse eller behandlingen, 
 • Besøgende på sengestuer, hvis du kan holde 2 meters afstand til alle andre inde på sengestuen,
 • Fødende og deres partner der er på en fødestue,
 • Børn under 12 år,
 • Ophold på hospitalets udendørs arealer.

Vi følger Sundhedsstyrelsens retningslinjer for brug af mundbind.

Du kan få udleveret mundbind i vores forhal.Gravide og fødende kan have én pårørende med

På grund af udviklingen i samfundet bliver vi nødt til at begrænse antallet af besøgende på hospitalet. 

Ambulante besøg

Gravide kan have én pårørende med til ambulante aftaler og til fødslen.

For at overholde kravet om 1-2 meters afstand, skal den pårørende vente uden for ambulatoriet, indtil du har tid til samtale/undersøgelse, hvorefter vedkommende vil blive kaldt ind.

Svangregangen – indlagte gravide

Gravide der er indlagt kan have én pårørende på besøg.

Fødegangen

Fødende kan have én pårørende med til fødslen

Barselsgangen – indlagte efter fødslen

Indlagte mødre, kan udover deres partner/ledsager få besøg af én anden besøgende, som skal være den samme under hele indlæggelsesforløbet. Den besøgende skal holde 2 meters afstand til alle andre.

Sundhedsstyrelsens anbefalinger vedrørende coronavirus skal følges, når du besøger hospitalet beder vi dig overholde disse anbefalinger:

 • Vask dine hænder tit eller brug håndsprit
 • Host eller nys i dit ærme – ikke dine hænder
 • Undgå håndtryk, kindkys og kram – begræns den fysiske kontakt
 • Hold afstand (1-2 m) og bed andre tage hensyn

Pårørende og besøgende må kun komme med til fødslen eller komme på besøg, hvis de ikke er syge eller har symptomer. f.eks. feber, hoste, forkølelse eller utilpashed.Andre besøgende

Andre besøgende kan desværre ikke komme på besøg på hospitalet eller deltage i undersøgelser. Med undtagelse herfor er besøg på barselsgangen, hvor man udover besøg af partner/ledsager kan få besøg af én anden besøgende, som skal være den samme under hele indlæggelsesforløbet. Den besøgende skal holde 2 meters afstand til alle andre.Alle fødende og indlagte gravide testes for COVID-19

Alle fødende og gravide der forventes indlagt på hospitalet i mere end et døgn tilbydes at blive testet for COVID-19, for at forebygge smittespredning fra patienter, der ikke har symptomer på COVID-19.

Før planlagt indlæggelse

Gravide der har en planlagt indlæggelse til f.eks. kejsersnit, igangsættelse af fødslen eller andet vil få en tid til podning i Rigshospitalets podetelt. Tiden til podningen bliver sendt til den gravides e-boks. Svaret skal så vidt muligt være klar inden den gravide bliver indlagt og må helst ikke være mere end 48 timer gammelt.

Fødende og akut indlæggelse

Fødende og gravide der bliver indlagt akut vil blive podet på afdelingen af personalet. Svaret på podningen vil være klar indenfor 24 timer.

Testen

Testen kan vise om man aktuelt har sygdommen COVID-19. Den kan ikke vise om man har haft den tidligere.

Podningen foregår ved at stryge en vatpind på den bagerste del af svælget. Det er en hurtig og smertefri undersøgelse.Hjemmefødsler

Vi beder om, at der kun 1 pårørende til stede under fødslen.

Den pårørende må kun komme med til fødslen, hvis de ikke er syge eller har symptomer. f.eks. feber, hoste, forkølelse eller utilpashed.

Hygiejne

Hygiejnen i jeres hjem skal være ekstra høj op til fødslen. Det betyder i praksis, at:

 • I skal gøre almindeligt grundigt rent, med de rengøringsmidler, I plejer at bruge.
 • I skal støvsuge, og vaske gulve og andre overflader flere gange ugentligt.
 • I skal gøre toiletter og køkken rent dagligt
 • I skal tørre håndtag af dagligt, og det samme gælder andre steder, som berøres hyppigt.
 • Har I særligt udstyr (fx lejet fødekar), skal dette rengøres og sprittes af både indvendigt og udvendigt, inden det bruges.

Læs mere om rengøring på Sundhedsstyrelsens hjemmeside.

Andre vigtige forholdsregler i relation til COVID-19 i forbindelse med hjemmefødsel

 • Hvis der er symptomer på COVID-19 ved fødslens start, skal fødslen foregå på hospitalet af hensyn til din egen og jordemoderens sikkerhed.

 • Hvis nogen i husstanden oplever symptomer på sygdom, der kunne være forbundet med COVID-19, skal I testes for det, selv ved milde symptomer. Dette skal  ske via egen læge.

 • I ugerne op til fødslen anbefaler vi, at I begrænser antallet af fysiske kontakter til et minimum eller helt afholder jer fra fysisk kontakt til andre, som det ikke er nødvendigt for jer at mødes med. Har I større børn, kan de godt komme i institution. 

 • Af hensyn til smitterisikoen for jordemoderen, som skal ud i mange private hjem, vil vi meget gerne bede om, at der kun er 1 pårørende til stede under fødslen.

 • Hvis I har større børn, beder vi om at de bliver passet et andet sted. Hvis det ikke kan lade sig gøre, bør barnet, samt den voksne, der passer barnet, opholde sig i et andet rum, der ikke skal bruges under fødslen, og blive inde i dette rum til jordemoderen er taget af sted.Fødselsforberedelse for gravide i auditoriet er aflyst indtil videre

Af hensyn til risikoen for smitte med coronavirus og ud fra et forsigtighedsprincip har vi valgt at aflyse fødselsforberedelse for gravide og deres partner ind til videre.

Dette for at begrænse risikoen for smitte jf. Sundhedsstyrelsens anbefalinger. Sundhedsstyrelsen betragter ud fra et forsigtighedsprincip gravide og ammende som en særlig risikogruppe.

Læs alle anbefalinger på www.coronasmitte.dk.

Se vores tilbud til gravide om online fødselsforberedelseNogle konsultationer, lægebesøg og forsamtaler foregår som telefonkonsultationer

Du må gerne møde op på Rigshospitalet/Aldersrogade til jordemoderkonsultation, lægebesøg og skanning.

Ønsker du din første jordemoderkonsultation omlagt til telefonkonsultation, skal du ringe til vores sekretær på telefon:

 • 35 45 40 02, for konsultationer på Blegdamsvej og Ørnevej
 • 35 45 37 75, for jordemodercenteret i Aldersrogade 

Forsamtaler til kejsersnit foregår kun via telefonen.

Du kan have 1 pårørende med i vores ambulatorier. For at overholde kravet om 1-2 meters afstand, skal den pårørende vente uden for ambulatoriet, indtil du har tid til samtale/undersøgelse, hvorefter vedkommende vil blive kaldt ind.Indgang og døre

På hverdage mellem kl. 18.00 til 06.00 og i weekenderne er der kun adgang til Rigshospitalet via hovedindgangen. 

På hverdage mellem kl. 06.00 til 18.00 er vores indgange åbne som normalt. Redaktør