Obstetrisk Afdeling og COVID-19

Vigtig information om ændringer i fødselsforberedelse, konsultationer og besøg i sengeafsnit og ambulatorier pga. coronavirus i Danmark


Pårørende er igen velkomne

Pårørende kan nu igen frit aflægge besøg på Rigshospitalet, så længe Sundhedsstyrelsens anbefalinger vedrørende coronavirus følges. 
Der kan være områder på hospitalet, hvor muligheden for besøg er begrænset hvis anbefalingerne ikke kan overholdes. Det håber vi på forståelse for.

Når du besøger hospitalet beder vi dig overholde Sundhedsstyrelsens anbefalinger:

 • Vask dine hænder tit eller brug håndsprit
 • Host eller nys i dit ærme – ikke dine hænder
 • Undgå håndtryk, kindkys og kram – begræns den fysiske kontakt
 • Hold afstand (1-2 m) og bed andre tage hensyn

Pårørende må kun komme med til fødslen eller komme på besøg, hvis de ikke er syge eller har symptomer. f.eks. feber, hoste, forkølelse eller utilpashed.Andre besøgende

Andre besøgende – ud over pårørende - er også velkomne på Rigshospitalet i det omfang det kan lade sig gøre, hvis de lokale forhold tillader det. Spørg i de respektive afdelinger.

Besøgende må kun møde op på hospitalet, hvis de ikke er syge eller har symptomer. f.eks. feber, hoste, forkølelse eller utilpashed.

 Èn pårørende med til ambulante besøg i ambulatorier

Man kan have 1 ledsager med i vores ambulatorium. For at overholde kravet om 1-2 meters afstand, skal den pårørende vente uden for ambulatoriet, indtil kvinden har tid til samtale/undersøgelse.

Når vi kalder kvinden ind til undersøgelse, kan hun ringe til partneren, som så kan gå direkte ind på undersøgelsesstuen og være med til scanningen, undersøgelsen eller konsultationen.

Pårørende må kun møde op på hospitalet, hvis de ikke er syge eller har symptomer. f.eks. feber, hoste, forkølelse eller utilpashed.
Alle fødende og indlagte gravide testes for COVID-19

 
Hjemmefødsler

Du kan selv bestemme hvor mange pårørende du vil have med til hjemmefødsel, så længe Sundhedsstyrelsens anbefalinger vedrørende coronavirus følges.

Hvilket bl.a. betyder at det skal være muligt at holde afstand (1-2 m) mellem de tilstedeværende personer. Vi beder dog om, at der så få pårørende til stede under fødslen som muligt af hensyn til smitterisikoen.

Pårørende må kun komme med til fødslen eller komme på besøg, hvis de ikke er syge eller har symptomer. f.eks. feber, hoste, forkølelse eller utilpashed.

 

Hygiejne

Hygiejnen i jeres hjem skal være ekstra høj op til fødslen. Det betyder i praksis, at:

 • I skal gøre almindeligt grundigt rent, med de rengøringsmidler, I plejer at bruge.
 • I skal støvsuge, og vaske gulve og andre overflader flere gange ugentligt.
 • I skal gøre toiletter og køkken rent dagligt
 • I skal tørre håndtag af dagligt, og det samme gælder andre steder, som berøres hyppigt.
 • Har I særligt udstyr (fx lejet fødekar), skal dette rengøres og sprittes af både indvendigt og udvendigt, inden det bruges.

Læs mere om rengøring på Sundhedsstyrelsens hjemmeside.

Andre vigtige forholdsregler i relation til COVID-19 i forbindelse med hjemmefødsel

 • Hvis der er symptomer på COVID-19 ved fødslens start, skal fødslen foregå på hospitalet af hensyn til din egen og jordemoderens sikkerhed.
 • Hvis nogen i husstanden oplever symptomer på sygdom, der kunne være forbundet med COVID-19, skal I testes for det, selv ved milde symptomer. Dette skal  ske via egen læge. 

 • I ugerne op til fødslen anbefaler vi, at I begrænser antallet af fysiske kontakter til et minimum eller helt afholder jer fra fysisk kontakt til andre, som det ikke er nødvendigt for jer at mødes med. Har I større børn, kan de godt komme i institution. 
 • Af hensyn til smitterisikoen for jordemoderen, som skal ud i mange private hjem, vil vi meget gerne bede om, at der så få pårørende til stede under fødslen.
 • Hvis I har større børn, beder vi om at de bliver passet et andet sted. Hvis det ikke kan lade sig gøre, bør barnet, samt den voksne, der passer barnet, opholde sig i et andet rum, der ikke skal bruges under fødslen, og blive inde i dette rum til jordemoderen er taget af sted.Fødselsforberedelse, hjemmefødselscafe og informationsmøder for gravide i auditorier er aflyst ind til videre

Af hensyn til risikoen for smitte med coronavirus og ud fra et forsigtighedsprincip har vi valgt at aflyse fødselsforberedelse, hjemmefødselscafé og informationsmøder for gravide og deres partner ind til videre.

Dette for at begrænse risikoen for smitte jf. Sundhedsstyrelsens anbefalinger. Sundhedsstyrelsen betragter ud fra et forsigtighedsprincip gravide og ammende som en særlig risikogruppe. 

Læs alle anbefalinger på www.coronasmitte.dk.

Se vores tilbud til gravide om online fødselsforberedelseFlere konsultationer ændres til telefon- eller videokonsultationer

Pga. situationen med COVID-19 ser vi os nødsaget til at ændre følgende konsultationer til telefonkonsultationer. Vi gør dette ud fra et forsigtighedsprincip, så vi passer bedst muligt på jer og på sundhedspersonalet, så sundhedsvæsnet kan blive ved med at fungere.

Det gælder følgende:

 • 1. jordemoderbesøg

  Gravide der skal til deres FØRSTE besøg i graviditeten skal blive hjemme. Vi ringer jer op til en telefonkonsultation i stedet.

 • Forsamtaler til kejsersnit

  Har du en tid til samtale om kejsersnit skal du blive hjemme. Du vil blive ringet op af en jordemoder og derefter en anæstesilæge til en telefonkonsultation. Du vil få al den information du har brug for via telefonen.

 • Ammekonsultationer

  Har du tid til en samtale med en jordemoder om amning, vil du blive ringet op af jordemoderen på det tidspunkt, din aftale er sat til

 • Efterfødselssamtaler

  Hvis du har fået en tid til at tale dit efterfødselsforløb igennem, skal du ikke møde op, men vil blive ringet op af en jordemoder på det tidspunkt, din aftale er planlagt til. 

NB! du vil blive ringet op på det tidspunkt, du har en aftale, så sørg for, at du kan tage din telefon på dette tidspunkt.

Alle andre gravide der har en tid til jordemoder, læge eller skanning skal komme som planlagt. I skal komme alene, dvs. uden partner, pårørende og børn. Kan du ikke få passet dine børn, så ring til os inden dit besøg. Indgang og døre

På hverdage mellem kl. 18.00 til 06.00 og i weekenderne er der kun adgang til Rigshospitalet via hovedindgangen. 

På hverdage mellem kl. 06.00 til 18.00 er vores indgange åbne som normalt. Redaktør