Menneskene omkring barnet

​Barnets søske​nde 

Større søskende uanset alder kan være med, for at de også kan få mulighed for at tage afsked og fordi det især for børn er vigtigt, at sorgen kan få et konkret udgangspunkt. Det er godt for dem at få mulighed for at forvisse sig om, at lillesøster faktisk eksisterer. Dette gælder også, selvom det lille barn er misdannet. I fantasien kan børn/(og voksne) nemt forestille sig ting, der er værre end virkeligheden.


Det er generelt bedst, at fortælle børn sandheden så konkret som muligt, tilpasset deres alder og evne til at forstå. De bør gives en forståelig forklaring på, hvorfor deres lillebror/søster døde, og en klar besked om at det ikke var deres skyld. De fleste større søskende har på et tidspunkt ønsket deres mindre søskende døde, f.eks. i jalousi over, at mor var så meget væk hjemmefra, og barnet kan så tro, at det er derfor den lille er død. Man må huske, at børns fantasi er livlig.


Bed​​steforældre

Bedsteforældrene til barnet kan være med, også for deres egen skyld, de mister jo selv et barnebarn. De kan i nogen tilfælde være støttepersoner ved begravelsesarrangementet og siden hen.


Andre pårørende og v​enner

Pårørende og venner kan deltage som støttepersoner, hvis forældrene ønsker det. Med hensyn til at læse og overskue indholdet i det materiale der udleveres på afdelingen, kan venner være en stor hjælp, fordi de ikke er kriseramte ligesom forældrene og eventuelt bedsteforældre. 


Redaktør