Muskelknuder i livmoderen (fibromer)

Patient taler med læge på Gynækologisk Klinik
Muskelknuder (fibromer) er godartede fortykkelser i muskelvæggen i livmoderen.

Knuderne er meget almindelige. Ca. halvdelen af alle kvinder ​har muskelknuder inden overgangsalderen. Knuderne varierer i antal og størrelse fra kvinde til kvinde.

Symptomer på muskelknuder (fibromer)

​Muskelknuder giver ikke altid ubehag. De mest almindelige symptomer er:
  • Kraftige, langvare og undertiden smertefulde menstruationer.
  • Underlivet kan føles tungt, og der kan være smerter ved samleje eller i sjældne tilfælde mere konstante smerter.
  • Der kan også være problemer med vandladning eller afføring.
Hvis der er muskelknuder, vil lægen ved en almindelig gynækologisk undersøgelse ofte kunne mærke, at livmoderen er forstørret. Ved en ultralydsskanning kan man se muskelknuderne og deres placering. 

Årsager til muskelknuder

Man kender ikke helt årsagen til, at livmoderen danner muskelknuder, men de kvindelige kønshormoner østrogen og progesteron kan få muskelknuder til at vokse. Derfor kan muskelknuder også blive større, når man er gravid. Det kan være arveligt at have muskelknuder.

Muskelknuder og graviditet 

Muskelknuder kan give problemer med at blive gravid. Især muskelknuder, der ligger i livmoderhulen kan mindske chancen for graviditet, da knuderne kan virke som en spiral. Hvis man er gravid og har muskelknuder, kan de vokse hurtigt og give smerter, men meget få aborterer eller føder for tidligt pga. muskelknuder. Enkelte skal have lavet kejsersnit pga. muskelknudernes beliggenhed. Muskelknuderne bør kontrolleres ved ultralydsundersøgelser i graviditeten. 

Behandling 

Muskelknuder kræver ikke nødvendigvis behandling og ofte opdages de ved en tilfældighed. Hvis kvinden er meget generet af muskelknuderne, eller de vokser hurtigt, kan det være nødvendigt at behandle knuderne. Hos nogle kvinder kan det forbedre chancen for graviditet at få fjernet muskelknuderne. 

Der findes både behandlinger med medicin og forskellige muligheder for operation. 

Lægen planlægger en individuel behandling i samarbejde med den enkelte kvinde. Hvilken behandling der vælges afhænger af, hvordan muskelknuderne er placeret, hvor mange og hvor store knuder der er samt kvindens gener og kvindens egne ønsker. 

Medicinsk behandling 

Der findes forskellige former for medicin, der kan få muskelknuderne til at skrumpe.

Kikkertoperation via skeden (Hysteroskopi) 

De muskelknuder, der ligger inde i livmoderhulen kan fjernes ved kikkertoperation via skeden. Operationen foregår i lokal eller fuld bedøvelse. Det kan være nødvendigt at operere muskelknuderne flere gange, og man kan som regel gå hjem på operationsdagen.

Operation eller kikkertoperation gennem maven (Myomektomi) 

Hvis muskelknuderne sidder i livmodervæggen, kan de fjernes enten ved almindelig operation eller kikkertoperation (laparoskopi igennem små indstik i bugvæggen) igennem maven, og man skal være indlagt 1 dag. Metoden anvendes, hvis kvinden ikke vil have fjernet livmoderen – fx for at kunne blive gravid på et senere tidspunkt. Hvis muskelknuderne sidder dybt i livmodervæggen vil man af hensyn til arvævet i livmoderen anbefale at en eventuel fødsel bør foregå ved kejsersnit. 

Fjernelse af livmoderen (Hysterektomi) 

Hvis der er mange, store muskelknuder, og der ikke er et ønske om at bevare fertiliteten, kan det være bedst at fjerne hele livmoderen. Afhængig af livmoderens størrelse opereres enten via skeden eller igennem maven, men altid i fuld bedøvelse, og man skal være indlagt i 1 dag. Læs mere om fjernelse af livmoder.


Aflukning af blodtilførslen til muskelknuden (Embolisering) 

Ved mindre muskelknuder kan man aflukke blodtilførslen til muskelknuden igennem et kateter, som indføres i et blodkar i lysken. Muskelknuden vil skrumpe, men den forsvinder ikke. Man skal være indlagt i 1-2 dage. Aflukningen af blodtilførslen påvirker i nogle tilfælde resten af livmoderen, og i sjældne tilfælde (3%) betyder det, at man må fjerne livmoderen ved akut operation. Derfor bruges behandlingen ikke, hvis kvinden ønsker at blive gravid. 

Ved de behandlinger, hvor man ikke fjerner livmoderen, kan der senere komme nye muskelknuder, eller muskelknuderne kan vokse yderligere.Redaktør