HPV-virus

Sygeplejerske taler med patient henover skranken i Gynækologisk Klinik

​​

Få svar på ofte stillede spørgsmål om HPV:

Hvad er HPV?

HPV er navnet på et virus (Humant Papillovirus), som smitter via seksuelt samvær. HPV består af over 150 virustyper, hvoraf nogle overføres ved seksuel kontakt - samleje eller slimhinde-mod-slimhinde-kontakt.

Mindst 15 af disse virus kan give celleforandringer, der i nogle tilfælde kan føre til kræftformer som livmoderhalskræft. To typer kan give kønsvorter (kondylomer). ​Mange er smittede uden at de udvikler kræft.

​​Hvem får HPV?​

HPV er så udbredt, at flertallet af alle seksuelt aktive kvinder og mænd på ét eller andet tidspunkt får en HPV- infektion. Man bliver oftest smittet i årene lige efter den seksuelle debut, og får typisk en infektion med flere HPV-typer. I de fleste tilfælde bekæmper kroppen selv virus i løbet af op til 1 år.

HPV-virus lever inde i kroppens celler, hvor de kan formere sig eller blot hvile i en periode. Når virus formerer sig, frigives der nye HPV-partikler, og så kan man smitte andre med virusset.

Hvilke symptomer får man?

Infektionen giver ingen symptomer og langt de fleste infektioner forsvinder igen af sig selv. Nogle kvinder får imidlertid en kronisk infektion med HPV-typerne 16 og 18, som kan føre til celleforandringer og i værste fald livmoderhalskræft.

Hvornår bliver HPV til kræft?

HPV-virus, som kan forårsage kræft (cirka 40 forskellige typer) angriber især livmoderhalsen, men også ydre kønsdele hos kvinder og mænd samt endetarmsåbning og mundhule.

Hos nogle bliver HPV-virus kronisk i cellerne og kan dermed udvikle sygdom med tiden. Årsagen til, at nogle mennesker ikke selv kan bekæmpe HPV-infektion, er ukendt, men personer med svækket immunforsvar og rygere har øget risiko for kronisk infektion og dermed også sygdom. Det er således kun kroniske infektioner, der udvikler sig til celleforandringer. 

Tiden fra smitte til udvikling af vorter er kort (uger), hvorimod tiden fra smitte til udvikling af celleforandringer kan være lang (år ). Hos nogle af os bliver virus ved med at være der, og det kan give celleforandringer, som senere i livet kan udvikle sig til kræftformer som livmoderhalskræft.

Fakta:

  • HPV type 16 og 18 forårsager mindst 70% af alle tilfælde af livmoderhalskræft.​
  • HPV-typerne 6 og 11 er årsag til mere end 90% af alle kønsvorter (kondylomer)

Hvordan bliver man smittet?

Man bliver nemt smittet, når man har sex med en person, der har virus. HPV smitter ikke kun ved samleje, men også ved hud mod hud kontakt omkring kønsorganerne. Man er derfor ikke fuldstændigt beskyttet, selv om man bruger kondom. Men det nedsætter smitterisikoen væsentligt.

Kan man behandles for HPV?

Der findes ikke nogen behandling mod virusset i sig selv eller infektionen. Man kan behandle eftervirkningerne (celleforandringer) af infektionen i de tilfælde, hvor det er nødvendigt.

Den bedste måde at undgå HPV på er at blive vaccineret, inden man begynder at have sex og at bruge kondom. På den måde kan man forebygge infektion. Vaccination kan ikke anvendes som behandling.

Hvad gør en HPV-vaccination?

Når man bliver vaccineret, mindskes risikoen for at få livmoderhalskræft. 

Vaccinationen beskytter mod de to typer HPV, der er skyld i over 70 % af alle tilfælde af livmoderhalskræft. Det er typerne HPV 16 og 18. Den ene af de to vacciner, der er på markedet, har desuden beskyttelse mod HPV-typerne 6 og 11, som forårsager de fleste tilfælde af kønsvorter (kondylomer).

Kommende vacciner vil yde beskyttelse mod flere HPV-typer (HPV 31, 33, 45, 52 og 58), hvis erfaringerne fra forsøg lever op til de første. De nuværende vacciner beskytter fuldt mod de HPV-typer, de indeholder, men da man derved ikke er helt dækket ind, er det nødvendigt fortsat at gå til undersøgelse (screening) for livmoderhalskræft.

Vaccinen sprøjtes ind i en muskel og kommer derved med blodet til immunsystemet. Kroppen danner en masse antistoffer mod virus, som forhindrer nye angreb af HPV i at trænge ind i cellerne. Man får ikke HPV-sygdom af vaccinen.

Hvis man har været smittet med en HPV-infektion, men er sluppet af med den igen, kan vaccinationen forhindre nye angreb. 

Som med alle andre vacciner, er den beskyttende effekt af vaccinerne naturligvis bedst, hvis man bliver vaccineret inden seksuel debut, hvor man ikke har været udsat for nogen smitterisiko. 

Om vaccination for HPV virus

Læs om forebyggelse af livmoderhalskræft ved vaccination og screening 

Se information til kvinder, der er født før 1993

Læs informationsfolder på tyrkisk

Hvornår skal man vaccineres?

Vaccinationen foregår hos egen læge. Man skal vaccineres tre gange inden for et år, for at vaccinen virker. 

Hvem skal vaccineres?

Det er bedst at blive vaccineret, inden man er seksuelt aktiv. Men det er aldrig for sent at vaccinere mod (nye) angreb af HPV. Selvom man har været seksuelt aktiv, er man ikke nødvendigvis blevet smittet med virusset, og derfor kan man have gavn af vaccinen fremadrettet. Jo ældre man er, jo større er risikoen dog for, at man allerede er blevet smittet med de typer HPV, som vaccinen beskytter imod. Det er personens seksuelle erfaringer og ikke personens alder, der vil betyde noget for, om man vil have gavn af vaccination.

Når man skal vurdere, om man skal lade sig vaccinere eller ej, handler det om, hvor stor risikoen er for at blive smittet fremadrettet er. Jo færre partnere desto mindre risiko. Da antallet af nye seksuelle partnere som regel aftager med alderen, bliver risikoen for at blive smittet med HPV også mindre, jo ældre man bliver.

En række gynækologer under Dansk Selskab for Obstetrik og Gynækologi (DSOG) har foretaget en stor analyse af, hvilken indflydelse vaccinen har på forebyggelsen af HPV-relaterede sygdomme. På baggrund af denne analyse anbefaler de, at kvinder under 26 år lader sig vaccinere, mens kvinder over 26 år kan lade sig vaccinere efter en individuel vurdering af risikoen for at blive smittet med HPV. Risikoen afhænger af, om man har nye seksualpartnere eller ej.

Kan man få den samme HPV-virus igen og igen? 

Hvis man har haft HPV-infektion, er man ikke beskyttet mod en ny infektion, uanset om kroppen selv har bekæmpet virus eller ej.  Man kan således få en ny infektion med samme HPV-virus eller en anden type. Det skyldes, at antistofdannelsen i kroppen er lav ved en HPV infektion. Kroppens immunforsvar består af flere aktører, hvor antistofferne er de mest effektive, men de bliver ikke aktiveret i så høj grad ved en HPV-infektion.


Redaktør