Blødningsforstyrrelser

For at finde årsagen til blødningsforstyrrelser i underlivet hos kvinder, kan man lave en udskrabning. Formålet med en udskrabning er at undersøge slimhinden i din livmoder. Herefter vil den bedste behandling kunne tilrettelægges. 

Forberedelse 

Når du møder i afdelingen, viser vi dig til rette på en stue og giver dig det tøj, du skal have på under operationen. Vi beder dig også om at bære et armbånd, hvor dit navn og CPR-nummer står på. Du må ikke spise og drikke seks timer før udskrabningen. 

Bedøvelse 

Cirka en time før operationen kan du få en beroligende pille, hvis du ønsker det. Pillen gør dig træt og kan også gøre dig svimmel. Det er derfor bedst at blive i sengen, indtil du bliver kørt til operationsgangen. Du får lagt en tyndt plastikrør i en blodåre på håndryggen. Heri får du medicinen, som får dig til at sove under indgrebet. 

Husk at fjerne neglelak og makeup inden indgrebet. Det er nemlig vigtigt, at din naturlige hudfarve kan observeres under bedøvelsen. 

Hvordan foregår udskrabningen? 

Lægen fører et tyndt instrument op igennem skeden til livmoderen. Det yderste slimhindelag i livmoderhulen skrabes af. Udskrabningen varer cirka et kvarter og foregår på operationsgangen. Slimhinden bliver sendt til undersøgelse. Inden du bliver udskrevet, aftaler vi, hvordan du får svaret på denne undersøgelse. Svaret kommer efter cirka fjorten dage. 

Efter udskrabningen 

Du vågner op på operationsgangen. Umiddelbart efter bliver du kørt tilbage til afdelingen. Her observerer vi dig og tager os af dig, indtil du er frisk igen. Når du er tilbage i afdelingen, får du lidt vand at drikke. Senere tilbydes du lidt at spise. Du kan komme hjem igen senere samme dag. Det forudsætter dog, at du ikke er generet af kraftig blødning eller smerte. 

Har du behov for det, kan du få en sygemelding. 

Efter en udskrabning er det normalt at have lette smerter som ved menstruation og lidt blødning fra skeden. Begge dele aftager i løbet af en uges tid. Redaktør