Respirator

Ved respiratorbehandling hjælpes barnet af en avanceret maskine, der både kan overtage vejrtrækningen helt eller bare følge og understøtte barnets vejrtrækning. Respiratoren er forbundet med barnet ved hjælp af et lille rør (tube), der under bedøvelse placeres i barnets luftrør, og ofte er det nødvendigt at opretholde en let grad af bedøvelse efterfølgende, for at barnet vil tolere at have tuben liggende.

Årsager til behov for respiratorbehandling er typisk umodne lunger hos meget for tidligt fødte børn og komplikationer i forbindelse med dette, samt svære infektioner, ​sammenklappede lunger, krampetilstande, iltmangel ved fødslen​, medfødte misdannelser og i forløbet efter operationer, hvor den smertestillende medicin hæmmer vejrtrækning.

Respiratorbehandling af nyfødte og børn under 1 år er på Sjælland og Øerne centraliseret på Afdeling for Intensiv behandling af nyfødte og mindre børn på Rigshospitalet, da respiratorbehandling af denne patientgruppe stiller særlige krav til udstyr og uddannelse af sygeplejersker og læger; kun børn, som opereres for hjertesygdomme, ligger på et andet afsnit end Afdeling for Intensiv behandling af nyfødte og mindre børn i tiden efter operationen.


Redaktør