Kriser og krisehåndtering

​Forældres følelsesmæssige dilemmaer

Sorg, urolig venten 
​vs
Positive forventninger​
​Fremmedgjort
​​vs
Ansvar, selvtillig og genkendelighed​
Uro og usikkerhed​​​vs
Tilpasning og relation til barnet​
Uventet start på forældreskab, hårdt arbejde at integrere forældreskab​​​vs
Følelse​ af identitet, følelse af forældreskab
Følelse af at være udenfor​​​vs
Engageret mor og far​
​Fokus på teknik og eksperterne
​​vs
Fokus på barnet​
Barnet tilhører personalet​​​vs
​Erobre barnet som sit eget
​Søskende vrede på forældre
​vs
Glade og stolte storesøskende​

Krisehåndtering

Krisereaktioner hos forældre til børn, der har behov for intensiv behandling

Hvis jeres barn bliver sygt og får behov for indlæggelse på en intensivafdeling som vores, vil det for alle forældre føles som en voldsom krise. Ofte er man slet ikke forberedt på at være forældre endnu, eller at skulle forholde sig til det, der foregår på en højt specialiseret, intensiv neonatalafdeling. 

Håb om ens barns overlevelse til et godt liv blander sig med frygten for det værst tænkelige. Følelser og tanker svinger og kan således være både overvældende og modsatrettede.

Efter udskrivelsen fra Afdeling for Intensiv behandling af nyfødte og mindre børn​ kan der opstå nye eller flere tanker og følelser knyttet til forløbet. Det er en naturlig del af den bearbejdning, man som forældre gennemgår for at finde sig til rette i et almindeligt liv igen. 

Ens nærmeste familie og vennekreds kan have svært ved at forstå, hvilke særlige behov og ønsker, man har, ligesom det kan være utroligt svært for mange at sætte sig i forældrenes sted. 

Nogle familier vil have behov for psykologhjælp og kan enten blive henvist via egen læge eller afdelingen. Vi har dygtige psykologer og socialrådgivere knyttet til afdelingen. 

Nogle forældre vil reagere kraftigt på indlæggelsesforløbet og kan udvikle forskellige grader af post-traumatisk stress syndrom (PTSD), depression. Tilsvarende ses også fysiske, somatiske problemer, og endelig er der en statistisk øget risiko for skilsmisse. Andre søskende i familien kan også få udvise adfærdsforstyrrelser, herunder vrede, skuffelse, følelse af svigt etc. 

Svære og sårbare emner kan altid tages op med kontaktsygeplejersken eller i hverdagen med den sygeplejerske eller læge, som familien har tillid til. Vi betragter det som en del af vores kompetencer at kunne tage disse svære samtaler.


Redaktør