​Behandling af kræft i de ydre kønsorganer​

Samtale mellem patient og personale på Gynækologisk Klinik

​​​

Behandlingen er i langt de fleste tilfælde operation evt. med efterbehandling i form af stråler og kemoterapi. Hvis sygdommen har nået at sprede sig meget, kan der alene blive tale om strålebehandling kombineret med kemoterapi.

Når vulvacancer spreder sig, gør den det som oftest til lymfeknuderne i lysken.

I det allertidligste stadium af sygdommen kan man nøjes med at fjerne selve kræften ved en mindre operation.

Som oftest vil det være nødvendigt at fjerne kræften med omliggende væv og samtidig en såkaldt sentinel node, eller skildvagt-lymfeknude.

En skildvagt-lymfeknude er den lymfeknude, som først modtager lymfevæske fra huden i vulva. Det er altså en normal lymfeknude, som alle mennesker har. Man ved, at hvis skildvagt-lymfeknuden er fri for kræftceller er der en meget lille risiko for at andre lymfeknuder er angrebet.

Ved sentinel node proceduren bliver der på operationsdagen eller dagen før operationen foretaget en undersøgelse (lymfescintigrafi) med indsprøjtning af en lille mængde radioaktivt sporstof i kanten af kræftknuden. Herved kan man finde skildvagt-lymfeknuden. 

Efter operationen undersøger vi vævet mikroskopisk for at fastlægge, om sygdommen har spredt sig til lymfeknuden, og om kræften er fjernet i sundt væv. 

Ud fra den mikroskopiske undersøgelse kan man også afgøre om det er nødvendigt at foretage fornyet kirurgisk indgreb og fjerne alle de overfladiske lymfeknuder i lysken før efterbehandling i form af strålebehandling/kemoterapi. Enkelte patienter henvises direkte til stråle og kemoterapi.

Indlæggelsestiden varierer mellem 1 og 9 dage afhængig af operationens omfang.

Ved udskrivelsen, vil det blive aftalt, hvordan man ønsker det endelige mikroskopisvar givet. Oftest vil det være telefonisk.
Operationssåret i lysken er syet med tråde, der skal fjernes hos egen læge 10 dage efter operationen. 

Operationssåret i vulva er syet med selvopløselige tråde og skal ikke fjernes.

Sygemelding 

Der vil være behov for sygemelding efter operationen. Afhængig af operationens omfang og sygdommens lokalisation kan dette variere mellem 2 og 6 uger.

Bivirkninger 

Det er normalt at have lidt udflåd/blødning i et par uger efter operationen. 

Hvor mange bivirkninger, der opstår, afhænger af hvor store dele af de ydre kønsorganer, der er fjernet. Hvis klitoris er fjernet, er evnen til at opnå orgasme ofte gået tabt. Der kan også være forsnævring af skedeindgangen, som kan gøre samleje vanskeligt. 

Følsomheden i det opererede område vil være helt eller delvist nedsat, og det kan tage tid at vænne sig til det ændrede udseende. 

Hvis alle lymfeknuder i lyskeregionerne er fjernet, er der risiko for lymfeansamlinger og infektion. 

Der kan ses kronisk hævelse i et eller begge ben (lymfødem). 

Anbefalinger 

Vi anbefaler, at der anvendes støttestrømper op til 4-6 uger efter operationen for at hindre, at benene hæver op, og at der kommer blodpropper. 

Motion og bevægelse 

Det er vigtigt at holde sig i gang efter operationen, selv om der ofte- ved udskrivelsen - gives restriktioner for, hvor meget man må og kan i de første 2-6 uger.

Kontrol

Efter operationen tilbydes kontrolforløb i gynækologisk ambulatorium hver 4.-6 måned i to år. Herefter tilbagehenvises man til årlig livslang kontrol hos egen læge. Hvis der er givet strålebehandling og/eller kemoterapi, foregår kontrollen i Center for Kræft og Organsygdomme (onkologisk afdeling). 

Spørgsmål?

Har du spørgsmål til behandling af kræft på kønsorganerne på Rigshospitalet, er du velkommen til at kontakte patientkoordinatorerne på telefon 35 45 04 09 onsdage og torsdage kl. 10.00-14.00.​​

Redaktør