Behandling af livmoderhalskræft

Patient taler med personale fra Gynækologisk Klinik
Behandling af kræft i livmoderen afhænger af, hvor udbredt sygdommen er, dvs. hvilket stadie kræften er i. For at kunne vurdere hvilken behandling, der er mest hensigtsmæssig, laver vi en udvidet gynækologisk undersøgelse og en PET/CT-scanning. 

Operation eller stråler? 

Behandling af livmoderhalskræft kan være kirurgisk, dvs. en operation eller medicinsk i form af kemoterapi og strålebehandling. 

På Gynækologisk Klinik udfører vi den kirurgiske behandling af livmoderhalskræft. Den kan bestå af en af de tre former for operation, som bliver udført ved hjælp af kikkertkirurgi eller robotkirurgi. 

Operationsmuligheder

Der er flere forskellige former for operation:

Kegleoperation (konisation) 
I de tidligste stadier af livmoderhalskræft foretager vi en kegleoperation. En kegleoperation vil sige, at man fjerner den yderste del af livmoderhalsen 


Fertilitetsbevarende operation: Trakelektomi 
Hvis sygdommen ikke er udbredt, kan der udføres en udvidet keglesnitsoperation, hvor det meste af livmoderhalsen fjernes. 


Fjernelse af livmoderen: Wertheims operation 
Hvis kræftknuden er større, fjernes livmoderen og evt. lymfeknuder i det lille bækken. Operationen kan suppleres med kemoterapi og strålebehandling. Efter behandlingen går man til kontrol i fem år. 
Redaktør