Behandling af æggestokkræft

​Er du henvist på mistanke om kræft i æggestokkene starter forløbet med en undersøgelse i Gynækologisk Ambulatorium 4004 inden for seks hverdage efter, at vi har modtaget din henvisning. Vi laver to eller flere undersøgelser for at finde ud af, om der er tale om æggestokkræft. 

Ultralydsundersøgelse 

Undersøgelsen foregår ved det første ambulante besøg, og en del har allerede fået den foretaget af henvisende læge. 

Blodprøven CA125 

Mistanke om æggestokkekræft kan styrkes, hvis værdien af blodprøven CA125 er forhøjet. Den kan dog også være forhøjet ved andre tilstande, så diagnosen kan ikke bekræftes eller afkræftes alene ved blodprøven. 

PET/CT-scanning af hele kroppen 

Hvis mistanken om æggestokkekræft er blevet styrket ved ultralydsundersøgelsen og CA-125, foretages en PET/CT-scanning. PET/CT-scanningen foregår ambulant. Undersøgelserne danner basis for en vurdering af, hvor udbredt din sygdom er, og dermed hvilken behandling du skal have. Svaret på PET/CT-skanningen foreligger 3-6 dage efter skanningen. 

Behandlingen 

Behandlingen af kræft i æggestokken er en kombination af operation og kemoterapi. Om du skal starte med en operation eller ved kemoterapi afhænger af sygdommens udredning. 

Operation 

Foregår på Gynækologisk afdeling på Rigshospitalet. Operationen foretages i fuld bedøvelse gennem en åbning af bugvæggen på langs.

Hvis der ikke er taget vævsprøver tidligere, vil man under operationen foretage mikroskopi af væv fra æggestokken for at be- eller afkræfte, om det drejer sig om kræft i æggestok. Bekræftes diagnosen, fjernes æggestokke, livmoder, 'fedtforklædet' ved tarmene og eventuelt lymfeknuderne i underlivet og langs hovedpulsåren, samt evt. blindtarmen. 

Formålet med operationen er at fjerne alle kræftceller. Hvis kræften har spredt sig til andre organer, kan det derfor være nødvendigt at fjerne disse, eller blot kræftknuden, som ofte sidder på overfladen af organerne. Langt de fleste vil blive anbefalet kemoterapi efter operationen.

Efter operationen undersøger vi vævet mikroskopisk for at fastlægge, hvor meget sygdommen har spredt sig. ​Ud fra den mikroskopiske undersøgelse kan man også afgøre, om en efterbehandling er nødvendig dvs. kemoterapi.

Hvis du har fået kemoterapi før operation, anbefales yderligere 3 behandlinger efter operationen.

Kemoterapi

​Foregår på Onkologisk afdeling på Rigshospitalet, Herlev eller Roskilde, afhængig af hvor du bor. 


Redaktør