2. trimester-skanning

​Skanningen foretages fra 20-22. graviditetsuge.

Gravide i hovedstadsområdet tilbydes ultralydskanning fra 20-22. graviditetsuge.

Denne skanning kaldes også gennemskanning eller misdannelsesskanning. Det er en god idé at være informeret om, hvad skanningen går ud på, så du kan finde ud af, om du ønsker at tage imod dette tilbud. Hvis du ønsker skanningen, kan du enten bestille tid på 4002 ved skranken efter du har været til 1. trimester-skanning​, eller du kan ringe på 35 45 40 02 kl. 9-12 alle dage.​

Gennem​skanning

Skanning fra 20-22 uger er en ultralydsskanning, hvor lægen eller sygeplejersken undersøger for misdannelser hos fostret.

Hvad kan ​man se på skanningen?

Personen, der skanner, kigger på fostrets hoved, rygsøjle, bugvæg, mave- og tarmsystem, nyrer, blære, arme og ben. Desuden ser man på fosterbevægelserne, fostervandsmængden samt moderkagens placering. Det kræver ro og koncentration at skanne. Der kan medbringes én voksen til undersøgelsen, men ingen børn.

Kan man opd​​​age alle misdannelser?

Nogle misdannelser ses ret tydeligt, mens andre kan være små og nemme at overse (fx mindre misdannelser i hjertet). Der er også nogle misdannelser eller udviklingsdefekter, der først opstår senere i graviditeten og derfor ikke kan ses på dette tidspunkt i graviditeten.

Ved visse misdannelser - fx rygmarvsbrok, manglende nyrer eller store hjertefejl - vil man få tilbudt grundig information af speciallæger om problemet, behandlingsmuligheder og eventuelle konsekvenser. Provokeret abort er i alvorlige tilfælde muligt op til 22 graviditetsuge. Det er en stor fordel at opdage en evt. misdannelse inden fødslen, så barnet umiddelbart efter fødslen kan blive behandlet på den rigtige måde.

Hvornår forel​​igger resultatet af undersøgelsen?

Hvis der ved undersøgelsen findes noget unormalt, vil den gravide blive orienteret med det samme. I enkelte tilfælde kan man dog ved senere gennemsyn af ultralydbillederne få øje på detaljer, som ønskes yderligere belyst. Der tages i så fald telefonisk kontakt med henblik på en supplerende undersøgelse.

Bar​nets køn

Det kan være vanskeligt at fastslå barnets køn med sikkerhed. Da det kan tage lang tid at vurdere kønnet, kan dette kun tilbydes, såfremt der er tid til det.

Er billedern​​e tydelige?

Overvægt nedsætter billedkvaliteten betydeligt. Resultatet af undersøgelsen er i disse tilfælde behæftet med en større grad af usikkerhed, og det kan være svært at få gode billeder af fostret.

Er der flere tilbud om skan​ning i graviditeten?

Hvis alt ser helt normalt ud ved skanningen, tilbydes ikke yderligere skanninger - med mindre jordemoderen eller lægen skønner, at der er et behov for det.


Redaktør