Fostervandsprøve

Fostervandsprøven kaldes også amniocentese. Fostervandsprøven er primært en undersøgelse for kromosomsygdomme, hvor man ved at undersøge celler fra fostervandet med meget stor sikkerhed kan afgøre, om fostret har kromosomfejl eller kendte arvelige sygdomme.

Valget mellem moderkage- og fostervandsprøve er først og fremmest et spørgsmål om, hvor langt du er henne i graviditeten. Moderkageprøven kan tages, når du er mellem ca. 11. og 16. graviditetsuger, mens fostervandsprøve tages fra 16. uger. I de tilfælde hvor kvinden tilbydes moderkageprøve eller fostervandsprøve, men ikke ønsker dette, kan et alternativ i nogle tilfælde være blodprøven kaldet NIPT. Blodprøven kan tidligst tages fra 12. graviditetsuge. NIPT-blodprøven kan bestemme sandsynligheden for trisomi-13, -18 og -21.

Sådan foregår en fostervandsprøve

Kvinden er velkommen til at have en voksen ledsager med. Der er ingen særlige forberedelser. Det er dog en god idé at tømme blæren inden prøven. 

En læge tager prøven sammen med en sygeplejerske. Inden prøven laves en kort ultralydsskanning, hvor man ser fostrets hjerte, hvor mange fostre der er, og om fostrets størrelse svarer til den forventede alder.

Prøve af fostervandet tages med en tynd kanyle, som lægen stikker ind gennem kvindens maveskind. For de fleste gravide føles et stik - ligesom ved en blodprøve. Mens prøven tages, bliver der skannet på maven. Selve prøven tager mindre end 1 minut, og bagefter bør kvinden ligge og slappe af ca. et kvarter i afsnittet.

Efter prøven

Vi anbefaler, at kvinden tager det med ro i et døgns tid. Nogle kan få ubehag i form af tyngdefornemmelse og menstruationslignende smerter. Det vil som oftest fortage sig i løbet af et døgn. Opstår der sivende fostervand, blødning eller vedvarende stærke smerter, bør den gravide kontakte sin praktiserende læge eller 1813.

Ved både moderkageprøve og fostervandsprøve er der en risiko på ca. ½ % for at abortere.

Svar på prøven

Den udvidede kromosomanalyse undersøger kromosomerne detaljeret for, om mængden af kromosommateriale er normalt eller om der er for meget eller for lidt.
Prøven kan give følgende resultater:
  • Normal (langt de fleste). 
  • Kromosomafvigelse, som er årsag til sygdom hos fosteret (få procent). 
  • Kromosomafvigelse med ukendt betydning (ca. 1 %). 
  • Kromosomafvigelse med anden betydning (ca. 0,5 %) 
 
Resultatet er klar inden for 10 hverdage. I bliver telefonisk orienteret om resultatet. Der er naturligvis mulighed for at komme til samtale.

Ved spørgsmål

Har du spørgsmål, er du velkommen til at ringe til Prænatal vejledning:

Telefon 35 45 87 29
Tirsdag, torsdag og fredag 9-11 og 12.30-13.30
Mandag og onsdag 12.30-13.30
Redaktør