Formålet med konsultationerne
Formålet er at mindske risikoen for komplikationer hos dig og det barn, du venter. Det gøres først og fremmest ved hjælp af en god diabetesregulation. I dag ved man, at en kvinde med diabetes kan gennemføre et normalt svangerskab og føde et normalt barn.
Kvinder med diabetes har dog større risiko for at udvikle svangerskabsforgiftning, føde for tidligt eller for, at barnet bliver for stort. For at minimere denne risiko og sikre, at alt forløber som det skal, går kvinder med diabetes derfor hyppigt til kontrol på afdelingen til undersøgelse, vejledning og planlægning af graviditetens forløb.
Første konsultation
Konsultationen foregår i vores klinik for graviditetsundersøgelser (Graviditetsundersøgelser, klinik 4002) i afsnit 4001 (stueetagen ved opgang 4 - se evt. oversigtskort her).
Besøget starter kl. 8.00 og varer til ca. kl. 14.00. Du er velkommen til at kontakte sygeplejerskerne på tlf. 3545 1336 mandag til fredag fra kl. 10.00 til kl. 15.00.
Hvad skal der foregå denne dag?
Dagen starter med samtale og journaloptagelse hos sygeplejersken. Samtalen indeholder også orientering om, hvornår og hvordan kontrollerne foregår, og injektionsteknik genopfriskes.
Du får taget blodprøver, bliver vejet, får målt blodtryk og får undersøgt en frisk urinprøve (en morgenurin kan evt. medbringes). Desuden afleverer du de medbragte prøver fra 2 døgnuriner (se indkaldelsesbrevet).
Omkring kl. 9.00 bliver du ultralydskannet for at kontrollere, at alt er normalt og for at fastsætte terminstidspunktet.
Efter skanning taler du med fødselslægen og med diabeteslægen.
Fødselslægen taler med dig generelt om diabetes og graviditet og fastsætter det forventede tidspunkt for fødslen.
Diabeteslægen taler med dig om din diabetes, ser på blodsukker og vejleder dig med hensyn til din blodsukkeregulering i graviditeten. Du bedes derfor medbringe din blodsukkerbog.
Du taler også med vores diætist omkring kost og graviditet - herunder vitaminer, mineraler og jern.
Dagen slutter med en øjenundersøgelse. Hvis du går til kontrol på Steno Diabetes Center, hvor du får foretaget øjenundersøgelse på samme måde, gentager vi den ikke.
Senere konsultationer og undersøgelser
Hvis du går til kontrol på Steno Diabetes Center, foregår læge- og jordemoderbesøg om torsdagen.
Hvis du går til kontrol i en anden diabetesklinik eller i et andet diabetesambulatorium, foregår læge- og jordemoderbesøg om mandagen.
Hvis du går til diabeteskontrol på et ambulatorium eller en klinik under H:S (Hovedstaden Sygehusfællesskab), overgår du rutinemæssigt til diabeteskontrol hos os i graviditeten.
Hvis du går til diabeteskontrol uden for H:S fortsætter du diabeteskontrollen der i graviditeten, dog ser du vores diabeteslæge i forbindelse med de planlagte ultralydskanninger i uge 14, 22, 28 og 34.
Gravide med diabetes skal have følgende scanninger:
- Fosterhjerteskanning i ca. 14. uge
- Første jordemoderbesøg i ca. 17. uge
- Fosterhjertescanning og almindelig gennemscanning af fosteret i ca. 22. uge
- Skanning i ca. 28. uge og i ca. 34. uge med henblik på fosterets størrelse
- Sygeplejesamtale i ca. 28. uge omkring perioden efter fødslen (amning, blodsukker osv.)
- Øjenundersøgelse igen i ca. 28. uge - enten på Steno Diabetes Center eller på Rigshospitalet.
Alle gravide tilbydes også nakkefoldskanning i ca. 13. uge med henblik på screening og vurdering af risiko for Down syndrom.
Du kan finde yderligere oplysning herom på nakkefold-hs.dk eller på hjemmesiden om skanninger.
Hvis du bor langt væk, kan jordemoderbesøgene foregå, hvor du bor. Det kan du aftale med fødselslægen ved første besøg. Du kan gå til informationsmøder for gravide på Rigshospitalet. Modul 1 handler om selve fødslen og modul 2 handler om amning og tiden efter fødslen. Der er ingen tilmelding. Vi har derudover særlig fødselsforberedelse for diabetikere.