Vand

​Læs mere om vand som smertelindring.

  • Vand kan virke afslappende, beroligende og smertelindrende
  • Vand virker som et blødt modtryk mod veerne
  • Vand gør, at veerne opleves kortere

Hvem kan få tilbudt vand som smertelindring?

Principielt kan alle fødende få tilbudt et varmt bad. Der er badekar på alle fødestuerne. Hvis du eller dit barn har brug for ekstra overvågning, f.eks. hvis fostervandet er grønt, eller du har forhøjet blodtryk er det ikke altid hensigtsmæssigt at bruge vand som smertelindring.

Hvordan foregår det?

Du kan vælge mellem brusebad og karbad. Vandet skal være 36-37 °C varmt. Er vandet varmere, kan det påvirke barnet. Hvis vandet er for varmt, kan det også være ubehageligt for dig og bevirke, at du ikke kan holde ud at være i badet, så længe som du kunne have glæde af. I starten af fødslen, hvor veerne ikke er så kraftige, kan det være rart at stå under den varme bruser og bruse sig der, hvor smerten mærkes mest. Senere kan det virke afslappende at komme i karbad. Mens du er i badet, kan du få andre former for smertelindring, f.eks. steriltvandspapler.

Hvor godt virker vand?

Vandet virker som et blødt og jævnt modtryk mod veerne. Ingen kvinder oplever fuldstændig smertelindring i vand, men fornemmer, at det er lettere at komme igennem veerne.

Er der nogle bivirkninger?

Nej, hvis vandets temperatur ikke overstiger 36-37 °C, er der ingen bivirkninger hverken for dig eller dit barn.

​​​​
Redaktør