Selve fødslen

Hvad er godt at gøre derhjemme, når fødslen er gået i gang?

Det er godt at hvile sig så meget som muligt – især hvis veerne starter om natten.

Når du er i fødsel, har du brug for så meget energi som muligt, derfor er det vigtigt, at du spiser og drikker under hele forløbet. Når du er kommet langt i din fødsel, vil lysten til at spise blive mindre. Derfor er det godt at spise noget, der indeholder meget sukker, f.eks. druesukker, slik, frugt, kiks, chokolade m.m.

Hvordan kommer jeg ind på Fødemodtagelse 4023?

Når du er i fødsel og skal ind til jordemoderen, skal du ind gennem opgang 4. Du skal tage elevatoren op til 2. sal. Her ligger både Fødemodtagelse 4023, Fødegang 4023 og Fødeklinikken. Ring altid ind til Fødemodtagelse 4023 på 35 45 96 30 og fortæl, at du er på vej. Når vi ved, at du er på vej, forberede os på at du komme og aftale hvilken jordemoder, der vil tage imod dig, når du kommer ind til os.

Hvad skal jeg tage med mig, når jeg skal føde?

  • Løst, behageligt tøj, som du kan have på før og efter fødslen
  • Hjemmesko
  • Morgenkåbe
  • Mad og drikke til din partner under fødslen ( - om natten er caféen på Rigshospitalet lukket)

Hvad sker der, når jeg kommer ind på Fødemodtagelse 4023?

På Fødemodtagelse 4023 bliver du budt velkommen af en jordemoder. Hun undersøger din mave, lytter til barnets hjertelyd, og undersøger dig indvendigt i skeden for at finde ud af, hvor meget din livmodermund er åben, og hvor langt barnet er kommet ned i fødselsvejen. 

Hun vurderer dine veer og tager stilling til, om du er i fødsel. Du vil blive tilbudt at få kørt en hjertelydsstrimmel (CTG) og få et lavement (Klyx).

Har du nogle ting, som jordemoderen skal vide (f.eks. forventninger til fødslen, erfaringer fra tidligere fødsler eller andet) er det vigtigt, at du fortæller det til jordemoderen, når du kommer til afdelingen.

Kommer 'min' jordemoder, når jeg skal føde?

Når man er glad for den jordemoder, som man er tilknyttet, er det helt forståeligt, at man gerne vil have, at det er hende, der kommer med til fødslen.
Desværre lykkes det ikke så ofte. Jordemødrenes arbejdstid er fastlagt på forhånd, og hvornår man føder, bestemmer man jo ikke selv. Hvis jordemoderen fra konsultationen er på vagt, når du skal føde, vil hun tage sig af dig, med mindre hun står midt i noget, hun ikke kan gå fra. 

Hvis du har bestemte ønsker til din fødsel, kan jordemoderen fra konsultationen skrive det i din journal. Den eller de jordemødre, der hjælper dig under fødslen, vil gennemgå dine ønsker med dig. Du kan også selv skrive tanker og ønsker ned og tage det med ind til fødslen.

Hvad skal jeg have med til barnet?

Vi har alt, hvad den lille skal bruge de første dage. Du er selvfølgelig velkommen til at tage jeres eget babytøj med og bruge det, mens I er på hospitalet. 

Når du skal hjem, skal du have en babydyne eller tæppe med til at pakke den lille ind i. Tøj til den lille afhænger selvfølgelig af vejret, men det er altid en god idé at have en hue med til babyen.

I skal selv sørge for at kunne transportere jeres barn hjem. Hvis I skal i bil eller med taxa,​​ skal I have en autostol med.

Rigshospitalet er et undervisningshospital

Da Rigshospitalet er et undervisningshospital, vil du som patient og pårørende indimellem opleve, at der vil være læger, jordemødre, sygeplejersker og andre under uddannelse med på stuen eller ved en konsultation.


Redaktør