Planlagt kejsersnit

​Hvis du skal have foretaget planlagt kejsersnit, deltager du i en informationsdag før kejsersnittet.​ ​​​Du er velkommen til at tage din partner eller anden ledsager med. Du vil på informationsdagen få at vide, hvornår du skal møde på operationsdagen.​

​Hud​​​-mod-hud ved planlagt kejsersnit​

Ved de planlagte kejsersnit kommer barnet op til mor og ligger hud-mod-hud i tiden lige efter fødslen, hvis det er muligt. 
Læs mere om hud-mo​d-hud konceptet for de planlagte kejsersnit.
​​

​​Selve kejsers​nittet​

På informationsdagen vil du komme til at tale med en jordemoder, som gennemgår forløbet ved kejsersnit

Derudover skal du på anæstesiafdelingen og tale om bedøvelsen. Vær forberedt på, at der kan være ventetid pga akutte situationer, så vi anbefaler, at du medbringer noget læsestof og evt. lidt frokost.


​​På dagen inden kejsersnittet​

​Inden kejsersnittet, beder vi dig tage et bad og barb​ere den øverste del af kønsbehåringen af. Det er vigtigt, at du ikke smører dig ind i hudplejeprodukter efter badet. 

Du skal også huske følgende:

  • Fjern neglelak.
  • Undlad at bære smykker, ur, hårpynt.
  • Tag tandbørste med og den medicin du plejer at tage.
  • Du skal faste (dvs. ikke spise) fra midnat. Dog kan du indtil 2 timer før kejsersnittet drikke vand eller tynd saftevand.

Det er vigtigt, du overholder dette.​Selve da​gen​

Når du møder på afsnittet til aftalt tid, vil du blive modtaget af det personale, som vil tage sig af dig før og efter kejsersnittet.

Du og evt. ledsager skal begge klæde om til hospitalstøj. Du vil få lagt et drop, som er et tyndt plastikrør, i en åre i den ene hånd. Dette skal bruges til at give dig medicin under kejsersnittet. 

En jordemoder vil lytte hjertelyd på barnet og evt. skanne dig, hvis dit barn ligger med numsen nedad. Derefter vil du og din ledsager gå til operationsstuen, hvor anæstesiholdet står klar.

Læs mere om forløbet på operationsstuen


​​Bedøve​lse​

Spinalbed​øvelse/rygmarvsbedøvelse

Selve bedøvelsen foretages ved, at anæstesilægen først sprøjter lokalbedøvelse ind i huden og derefter lægges den egentlige bedøvelse i ryggen mellem to ryghvirvler.

Du er vågen under hele forløbet, men er bedøvet fra brystbenet og nedad. Dog er noget af følesansen bevaret, og du kan mærke, at man rører ved dig.

Fuld nark​ose

Fuld narkose er kun aktuelt i meget sjældne tilfælde og vil som hovedregel være aftalt på forhånd.​​Kejser​sni​​​t​tet​

​Når bedøvelsen virker, vil du få lagt et kateter op i urinblæren.
Der bliver sat en afdækning op foran dig, og din ledsager, som sidder oppe ved dit hoved. Din ledsager er velkommen til at rejse sig og se, når barnet kommer ud.

Under kejsersnittet holder anæstesipersonalet øje med, hvordan du har det via små elektroder på brystet, ligesom du vil få målt puls og blodtryk ofte. Iltindholdet i dit blod måles ved en klemme på en finger.

Når alt er klart, lægges der et ca. 15 cm langt vandret snit i huden lige over kønsbehåringen. I løbet af ganske kort tid vil barnet være ude.


Når barnet​ kommer ud​

​Når barnet skal ud, bliver der trykket øverst på din mave. Det kan føles ubehageligt, men er hurtigt overstået. Herefter løftes moderkagen ud, og mens du bliver syet,​ lægges barnet hud-mod-hud på dit bryst, hvis det er muligt. Når lægen/kirurgen er ved at være færdig, tager jordemoderen barnet over på børnebordet, for at undersøge, veje og måle barnet.

Herefter pakkes barnet varmt ind, og du eller din ledsager vil få barnet op til sig.


Opv​å​gning​

Efter operationen køres du til ”opvågning”. Her vil du igen få målt puls, blodtryk og iltindholdet i blodet. Man vil holde øje med, at din livmoder trækker sig sammen, og at du ikke bløder for meget.

Dine ben vil være følelsesløse, indtil bedøvelsen aftager. Dette sker som regel efter 1,5 – 2 timer.

Du vil få den smertestillende medicin, du har brug for samt en doseringsæske med smertestillende medicin til et døgn af gangen.
Så snart det kan lade sig gøre, vil vi hjælpe dig med at få lagt barnet til brystet, så du kan begynde at amme.  
Den smertestillende medicin, du får, har ingen betydning for barnet, da det kun er lille dosis, der går over i modermælken.
Opvågningsperioden er en intensiv fase, og af hensyn til personale og andre patienter er der ikke mulighed for besøg på opvågningsstuen.

Din partner/ledsager er selvfølgelig velkommen til både at være med under kejsersnittet på operationsstuen, samt bagefter på ”opvågningsstuen”.


​​Efter kejs​ersnittet​

​Bedøvelsen efter et kejsersnit vil som regel være helt aftaget efter 4-6 timer, hvorefter vi vil hjælpe dig med at komme ud af sengen hurtigst muligt. Du vil få fjernet dit kateter i blæren, og herefter skal du helst have spontan vandladning (tisse) inden for 4 timer.

Det er meget forskelligt, hvordan det opleves at komme ud af sengen første gang. Du vil få den hjælp og smertestillende medicin, du har brug for. De fleste smerter vil komme direkte fra operationssåret, men nogle vil også opleve skuldersmerter.

Det er vigtigt at få maven i gang igen, og vi opfordrer dig til  at have fokus på at bevæge dig mest muligt, drikke rigeligt og spise groft. Personalet vil spørge ind til din tarmfunktion inden for det første døgn – dvs. om der er gået luft eller, om du har haft afføring.

Du kan tage et bad efter 24 timer, hvor plastret kan fjernes af personalet eller af dig selv.

Der vil sidde nogle små plastre (strips) tilbage over såret, som vil falde af, eller du kan selv fjerne dem efter 1 uge. Såret er syet sammen med tråde, som forsvinder af sig selv.

Når du kan holde ud at røre ved arret, som vil være følelsesløst i uger efter fødslen, er det en god ide at massere arret i cirkulære bevægelser (fx når du bader), da det vil fremme ophelingen af arret.

Du må ikke få sol på arret det første år efter kejsersnittet.


​Praktisk​e oplysninger​

​Ved indlæggelsen bør du medbringe toiletsager, noget behageligt tøj samt badekåbe til dig selv efter kejsersnittet.
Derudover kan du/I medbringe en lille hue ​til barnet.


​​Hjem​ igen​

​​Vi forventer, at du er klar til at tage hjem igen efter to overnatninger. Du skal følge den almindelige vejledning, som efter en almindelig fødsel med hensyn til belastning og træning efter fødslen. 


​Be​søg​

​Dine pårørende er velkomne på besøg på barselafdelingen. Vi opfordrer til, at du ikke har for mange besøgende ad gangen og i løbet af dagen af hensyn til dine egne og de andre indlagte patienters behov for ro og hvile.​


Redaktør