​​​

Når fødslen går i gang

​En fødsel er et samspil mellem dig, de veer, som din livmoder laver, og barnet. ​

Fødsler kan begynde på forskellige måder: 

Vandafgang

Barnet ligger inde i livmoderen, omgivet af vand og fosterhinder. Fødslen kan gå i gang ved, at der går hul på disse hinder. Vandet kan gå i en stor skylle, og så er du ikke i tvivl. Fostervandet kan også småsive, og du kan derfor komme i tvivl om, hvorvidt du har vandafgang eller har lidt mere udflåd, end du plejer, eller om du har tisset i bukserne. 

Hvis du er i tvivl, om du har vandafgang, så tag et bind på og vent en times tid og mærk derefter, om der er kommet vand ud på bindet. Hvis vandet er gået, kommer der almindeligvis veer af sig selv i løbet af det næste døgns tid. Fostervand har en særpræget lugt. Hvis du har mistanke om, at vandet er gået, skal du kontakte Fødemodtagelse 4023 på telefon 35 45 96 30.

Veer

Veer er sammentrækninger af musklerne i livmoderen. Formålet med veer er at få din livmodermund til at udvide sig og skubbe barnet ned gennem bækkenet. Ofte begynder det med, at veerne er uregelmæssige både med hensyn til, hvor længe de varer, hvor kraftige de er, og hvor længe der er imellem dem. Denne periode kan godt være trættende, og ind imellem kan du synes, at det gør så ondt, at det må være rigtige veer. Det bedste, du kan gøre for dig selv, er at forsøge at få hvilet så meget som muligt og lade være med at gå for meget op i, hvor regelmæssige veerne er.

Ro, hvile og tryghed er de bedste betingelser for, at du får en god start på din fødsel. Veerne kommer hverken mere eller mindre af, at du bruger energi på at undersøge, hvor regelmæssige de er, men til gengæld kan du let køre træt i det.
I denne fase vil du også kunne opleve, at sammentrækningerne forsvinder igen lige så hurtigt, som de kom. Især hvis det er første gang, du skal føde, kan du godt have nogle dage med små veer, inden det går rigtigt i gang. Det kan derfor være svært præcist at sige, hvornår du er i fødsel. Så længe du føler dig tryg derhjemme, er det det rigtige at blive hjemme. Undervejs i denne periode, er du altid velkommen til at ringe til os​ og snakke med en jordemoder om, hvordan du har det, og hvad du skal gøre. Hvis du er usikker på, hvad det er, der sker, er du velkommen til at ringe til Fødemodtagelse 4023 på telefon 35 45 96 30.

Tegnblødning

Inden fødslen rigtigt går i gang, oplever mange, at der kommer lidt slim og blod fra skeden. Dette er helt normalt. Det skyldes, at din livmoderhals er begyndt at åbne sig lidt. Det er ikke et tegn på, at fødslen er i gang, men et tegn på, at de indledende forberedelser til fødslen er i gang.

Hvis du er usikker på, om du bløder for meget, skal du kontakte Fødemodtagelse 4023.

​ 

Redaktør