Blødning
Efter fødslen vil du bløde mere end svarende til en kraftig menstruation. Efter et par dage vil blødningen skifte til blodigt udflåd med varierende udseende. Dit udflåd vil aftage i løbet af seks til otte uger.
Der vil kunne komme små blodklumper de første døgn, hvilket er helt normalt.
Så længe du har blodigt udflåd, er der stadig en sårflade i livmoderen, der hvor moderkagen sad, og på grund af risikoen for betændelse i livmoderen, frarådes derfor karbad, havbad og svømning i svømmehal. Af samme grund frarådes det, at du anvender tamponer de første måneder efter fødslen. Hvis du får smerter i underlivet, hvis dit udflåd ændrer lugt, udseende eller mængde eller hvis du får feber, skal du henvende dig til din praktiserende læge.
Syning
Måske er du blevet syet i forbindelse med fødslen. Trådene vil forsvinde af sig selv efter to - tre uger; for nogle få kvinder kan der gå op til fem uger efter fødslen, før trådene er væk. Er stingene generende, kan du få jordemoderen eller din praktiserende læge til at se på dem og eventuelt få fjernet trådene.
Gode råd, hvis du er øm forneden:
- En blød pude at sidde på. Det er ikke så godt at bruge en badering, fordi vævet presses sammen, og blodgennemstrømningen - og dermed sårhelingen –bliver dårlig.
- Kom et isbind på hævelsen. (Hæld vand på et hygiejnebind, læg det i en plasticpose og put det i fryseren. Lav eventuelt flere til resten af dagen)
- Smertestillende tabletter, for eksempel paracetamol - se også 'Efterveer' nedenfor.
Personlig hygiejne
For at undgå betændelse i en eventuel syning og livmoderen, er det godt at skylle sig forneden efter hvert toiletbesøg. Hvis du ikke har en bruser, kan du anvende en kande lunkent vand. Vask dig en gang dagligt forneden og skift bind mange gange om dagen i de første dage.
Efterveer
Når du har født, skal livmoderen trække sig sammen og blive lille igen. Disse sammentrækninger kaldes efterveer. Efterveer mærkes specielt, når du ammer, fordi der frigøres et hormon fra hypofysen, når barnet sutter på brystet. Hormonet virker sammentrækkende på muskelvævet omkring mælkekirtlerne og på livmoderens muskulatur.
I de første dage kan det være nødvendigt at tage smertelindrende tabletter, for eksempel paracetamol.
Vandladning
Det første døgn efter fødslen kan det være svært at mærke, om urinblæren er fyldt.
Du skal tisse senest seks timer efter fødslen. Selvom du ikke føler trang, bør du det første døgn gå på toilettet hver 4. - 5. time. Livmoderen trækker sig bedre sammen og blødningen bliver mindre, når blæren er tom.
Kontakt fødeklinikken, hvis du ikke kan tisse eller har en fornemmelse af ikke at kunne tømme blæren.
Afføring
Hvis du har fået lavement i forbindelse med fødslen, er det normalt, at du ikke har afføring de første dage efter fødslen. I løbet af de efterfølgende dage kommer mave og tarmfunktion som regel i gang af sig selv.
Du kan forebygge hård mave ved at spise groft brød, rå grøntsager, svesker eller andet, du ved, der får din mave til at fungere. Husk at drikke masser af væske.
Du kan tage et mildt afføringsmiddel, hvis du fortsat har hård mave efter fire-fem dage.
Afføringsmidler bør kun tages i kortere perioder, ellers vil din mave vænne sig til at skulle have hjælp. Fiberprodukter kan bruges til at forebygge hård eller træg mave.
Det kan drysses på ymer eller yoghurt. Når man bruger fiberprodukter, skal man huske at drikke rigeligt med væske, fordi fibrene optager væske.
Barselgymnastik
For at undgå nedsunken livmoder, vandladningsproblemer og problemer ved samleje, er det vigtigt, at du foretager knibeøvelser i bækkenbunden mange gange dagligt resten af livet.
Ved undersøgelsen hos din praktiserende læge otte uger efter fødslen, kan du bede lægen om at undersøge, om du bruger dine bækkenbundsmuskler rigtigt, når du kniber sammen.