Vandladning/afføring og kønsorganer

​Det nyfødte barn tisser ikke ret meget det første døgn, men skal dog tisse inden for de første 24 timer, som et godt tegn på at nyrerne fungerer. ​

Når barnet spiser mere, vil det tisse mange gange i døgnet. Det er normalt med små rødlige pletter i bleen. Det er urat, der er et affaldsstof fra nyrerne. Det stopper i løbet af nogle døgn.

Den første afføring kommer inden for 36 timer efter fødslen. I de første dage er afføringen grønlig/sort og klæbrig. I løbet af 2-4 døgn ændres afføringen til en gullig, grynet og blød afføring, som er tegn på, at mælken er løbet til, og at barnet spiser godt. Børn, der kun får ammemælk, har ikke nødvendigvis afføring hver dag. Afføringens hyppighed kan variere fra en gang om ugen til 8–10 gange pr. dag.

Nyfødte piger kan bløde fra skeden, og der kan komme lidt slim. Det er helt naturligt og skyldes hormonpåvirkning fra moderen.

Nogle drenge har ved fødslen og i tiden efter en hævet pung. Det er også helt normalt og skyldes væske. Hævelsen forsvinder af sig selv.

Både piger og drenges bryster kan være hævede, og der kan også komme lidt væske ud, det kaldes heksemælk. Det skyldes hormonpåvirkning fra moderen og forsvinder igen af sig selv.​


Redaktør