Amning de første dage

​En af de vigtigste forudsætninger for en vellykket amning er, at du ønsker at amme.

I graviditeten har du talt med din jordemoder om amning, og du har også hørt om amning til den online fødselsforberedelse. Du kan læse mere om online fødselsforberedelse her

Du får udleveret pjecen 'Kort og godt om amning' (Komiteen for Sundhedsoplysning 2004). Du kan også finde god information i afdelingens​ pjec​er. 

Du kan få hjælp til amning i vores ammeklinik.

Nogle børn har lyst til at sutte umiddelbart efter fødslen, andre børn skal først hvile sig eller sove. I de første dage får barnet råmælk, når barnet dier. Der er ikke så meget, men råmælken er koncentreret og rig på antistoffer, så barnet får netop, hvad det har brug for. Læg barnet til brystet, når det har brug for at blive ammet. Indtil dine brystvorter har vænnet sig til, at du ammer, vil de være ømme.

Barnet skal bruge én sutteteknik, når det sutter på dit bryst, og en anden når det sutter på en narresut. Derfor er det er en god ide, at vente med narresut indtil amningen er etableret. Hvis barnet har behov for andet eller mere end din mælk, kan du bruge ske eller en blød kop.

Det første døgn sover de fleste børn meget. Det er helt normalt. Derefter bør barnet sutte mindst seks gange i døgnet. Nogle gange kan det være med få timers interval - andre gange med lidt længere interval. Det er normalt, at man i den første tid bruger en stor del af døgnet på at amme. Hvis barnet sutter mindre end seks gode måltider i døgnet, bør du kontakte Efterfødselsklinikken eller sundhedsplejersken.


Redaktør