Ammestillinger

​De første måneder efter fødslen bruger du mange timer om dagen på amning. Det er derfor vigtigt at afprøve forskellige ammestillinger, så du kan finde stillinger, som er gode for både dig og barnet.

Ingen ammestillinger er mere rigtige end andre

Mange mødre er ikke selv opmærksomme på, at de er anspændte og har brug for at finde en stilling, hvor de kan slappe af under amningen.

Kun fantasien sætter grænser for mulige ammestillinger. Der er fordele og ulemper ved de forskellige ammestillinger. 

Det er vigtigt at finde et sted, hvor du kan ligge eller sidde godt. Du skal have god støtte under armene ved hjælp af puder eller barnets dyne, som oftest er lige ved hånden. En ammepude er ikke nødvendig, medmindre der er tale om tvillinger. Uanset hvilken støtte du bruger, skal barnet altid være i din arm. Ligger barnet på en pude eller lignende, kan det komme til at trække i brystvorten, hvilket øger risikoen for ømme og sårede brystvorter. Det kan også vare en hjælp, at du får støtte under dine fødder, hvis stolen du sidder på er høj.

Klassisk siddende stilling

Let tilgængelig for de fleste. Kan anvendes overalt. Barnets hoved støttes ikke så godt og kan være svært at styre, specielt mens barnet er nyfødt.

Sideliggende stilling

Minimerer træthed. God, hvis mor har svært ved at sidde ned efter fødslen (efter klip eller bristning). Sværere for moderen at se og hjælpe barnet til at tage godt fat. Mor og barn kan falde i søvn, hvilket øger risikoen for vuggedød.

Tilbagelænet stilling

(Laid back breastfeeding)
Minimerer træthed og ubehag hos moderen efter fødslen. Sikrer tæt kontakt mellem mor og barn. Stimulerer barnets reflekser til at få fat om brystet. Mor har begge hænder frie. Kræver at der er mulighed for at sidde tilbagelænet.

I praksis fungerer laid back breastfeeding ved, at moderen ligger tilbagelænet med kroppen godt støttet, så hun slapper helt af, specielt i hoved, nakke og skuldre. Barnet ligger ovenpå moderen, mave mod mave, på tværs, på langs eller skråt afhængigt af, hvad der føles mest rigtigt for moderen. Når barnet ligger ovenpå sin mor, vil det på grund af tyngdekraften ligge helt tæt op ad hendes krop. Når barnet sutter, vil trækket i brystet derfor være minimalt. Samtidig kan moderen understøtte barnets neonatale reflekser ved, at hun blandt andet sørger for, at barnets fodsåler har fast underlag, eller barnet griber om hendes finger under amningen.

Tvillingestilling

God til tvillinger. Kan også bruges til et barn. Støtter barnets hoved og er derfor god til bl.a. sent præmature børn. God efter kejsersnit og ved overvægt. Giver den bedste mulighed for at se barnets mund. Risiko for at komme til at holde for hårdt om barnets hoved, så barnet reagerer ved at stritte imod. Kræver god plads bagtil til barnets ben.

Redaktør