Ægsortering (PGT)

Vigtig information om nye behandlingsplaner per 28.7.19

Information omkring ægsorteringsbehandling

Bemærk

Det er i øjeblikket ikke muligt at tilmelde sig til behandling til ægsortering (PGT). 
Vi åbner op igen for ægsortering pr. 28. juli 2019, dvs. første blødningsdag må tidligst være 28. juli 2019. 
Patienter i behandling med ægsortering, der tilmelder sig i perioden 28. juli – 13. september 2019, vil kunne starte i en kort eller en lang behandling. Det er en lægefaglig vurdering hvilke patienter, der starter i henholdsvis kort eller lang behandling. I den korte behandling forventes ægudtagning allerede ca. 2 uger efter tilmelding, i den lange behandling forventes ægudtagning ca. 7 uger efter tilmelding. Der kan desværre forekomme enkelte afvisninger.

PGT betyder Præimplantation Genetisk Test og tilbydes kun på Rigshospitalet og Ålborg Hospital.
Fertilitetsklinikken foretager omkring 150 PGT-behandlinger om året.

​Behandlin​g

PGT tilbydes til par, hvor enten kvinden eller manden har en kendt arvelig sygdom eller en kendt risiko, for at få et barn med en arvelig sygdom eller en kromosomforandring. Formålet med PGT-behandlingen er at mindske risikoen for at få et barn med en alvorlig sygdom eller kromosomforandring.

PGT kan kun foretages i kombination med reagensglasbehandling. Efter at ægget er blevet udtaget og befrugtet, dyrkes det i 5/6 dage, hvorefter vi tager en prøve fra det befrugtede og delte æg (blastocyst) for at undersøge, om blastocysten har sygdommen. Efter prøveudtagning nedfryses blastocysten. Hvis blastocysten viser sig at være rask, lægges den tilbage i livmoderen i en senere cyklus (Frysebehandling).

Yderligere information​

Læs mere i Fertilitetsklinikkens behandlingsvejledning.


Redaktør