Forskning

Igan​​gværende forsknings​​projekter på Rigshospitalets Enhed for Genta​​gne G​raviditetstab​
På enheden for gentagne graviditetstab er vi alle aktive forskere der at forsøger at forstå endnu mere omkring gentagne graviditetstab. Vi ønsker at forstår endnu mere omkring de grundlæggende årsager, vi tester nye behandlinger der kan føre til fødsel af sunde og raske børn og vi undersøger, hvilke konsekvenser det har at have oplevet gentagne graviditetstab. Som patient i vores enhed vil du, med meget høj sandsynlighed blive spurgt, om du vil deltage i nogle af disse mange forskningsprojekter.​ Nedenfor kan du læse om de projekter, der aktuelt foregår i klinikken.

T4Lif​​e

Er en international multicenter undersøgelse, hvor vi undersøger om stofskiftehormon øger chancen for levende fødsel  blandt kvinder med gentagne graviditetstab i forhold til placebo, hos kvinder der har antistoffer rettet mod skjoldbruskirtlen, men har normale niveauer af stofskiftehormoner.

HY-P​​rojekt

I denne undersøgelse kigger vi nærmere på immunologiske forstyrrelser som årsag til gentagne graviditetstab. Vi undersøger kvindens blod før graviditet, i tidlig graviditet, i andet trimester eller ved abort og ved fødslen, hvor der samtidig tages navlesnorsblod fra barnet. Vi beder også om en blodprøve fra manden. Vi undersøger immunaktivitet af hvide blodlegemer, antistoffer, cytokiner, vævstyper samt betydningen af tilstedeværelse i moderens blod af celler fra andre (børn, aborter) såkaldt mikrochimerisme. Læge Maria Krog er nyansat phd-studerende der bl.a. skal undersøge vævstypers betydning for graviditetstab og immunregulation hos kvinder med gentagne graviditetstab.

Pilottestning​​​ af Plaquenil

Plaquenil er et kendt malariemiddel. Plaquenil har de sidste år vundet indpas i behandlingen af blandt andet gigtsygdomme da det kan normalisere et for kraftigt reagerende immunsystem. Der er aktuelt anmeldt mere end 120 projekter der tester virkningen af dette stof til forskellige autoimmune og kræft sygdomme. Fra England er der rapporteret om levende fødsel efter Plaquenilbehandling af en kvinde der havde haft 20 aborter. Vi pilottester i øjeblikket Plaquenil med henblik på at starte et dobbelt-blindet, placebo-kontrolleret studium for at teste om det har effekt ved gentagne graviditetstab.

Studier de​​r tager udgangspunkt i databasen for gentagne graviditetstab

  1. Sammenligning af 1. trimester risikovurdering ved nakkefold og dobbelttest hos kvinder med gentagne graviditetstab og alle andre der har fået lavet nakkefold i perioden 2008-2014
  2. Hyppigheden af aborter hos mødre og søstre til kvinder med gentagne graviditetstab
  3. Hyppigheden af sene graviditetstab og prognosen for levendefødsel efterfølgende hos kvinder med gentagne gravditetstab hvor nogle er sene sammenlignet med de som kun har tidlige tab.

Redaktør